Dödandet av bin Ladin kan öka hotbilden mot Sverige

- 02/05/2011, 13:35 -
Leif GW Persson tror inte på någon "egentlig riskhöjning" men menar att beredskapen höjs.
1 av 6

Leif GW Persson tror inte på någon "egentlig riskhöjning" men menar att beredskapen höjs.

Håkon Mosvold Larsen / Scanpix NORGE / SCANPIX

2 av 6

RAHIMULLAH YOUSAFZAI/AP/Scanpix

3 av 6

Lars Magne Hovtun/AP/Scanpix

4 av 6

BERTIL ERICSON/AP/Scanpix

5 av 6

Mats Andersson / SCANPIX

6 av 6

HENRIK MONTGOMERY / SCANPIX

Leif GW Persson tror att beredskapen i Sverige kommer att höjas. På Säpo arbetar man just nu timme för timme med säkerhetsbedömningen.

Usama bin Ladins död är ett steg framåt och del i en positiv utveckling av hela Isaf-operationen i Afghanistan. Det anser åtminstone folkpartiets utrikespolitiske talesman Allan Widman. Men någon skillnad för de svenska soldaterna på plats blir det inte.

- Det är svårt att urskilja en särskilt svensk effekt men det är klart att för den övergripande operationsplanen är detta ett steg framåt. En del av den politiska kraften är nu bruten, även om man ska vara klar över att militärt sett betyder bin Ladin mindre i dag än för fem, sex år sen, säger Widman till Nyheter24.

Kopplingarna till talibanrörelsen är dock inte så omfattande i nuläget, enligt Widman. Han medger dock att bin Ladins symboliska betydelse för potentiella terrorister i Europa kan vara större här än på plats i Afghanistan.

Vilket skulle kunna innebära att islamistiska fundamentalister triggas av av bin Ladins död.

- Jag vill inte motsäga det, att han kanske politiskt betyder mer för exilmuslimer i Europa i vissa kretsar, säger Allan Widman till Nyheter24.

 

"HÖJER BEREDSKAPEN PÅ REFLEX"

Kriminologen Leif GW Persson, som tidigare sagt att det finns stor risk för fler terrordåd i Sverige, tror att Säpo är på sin vakt i och med det inträffade.

- Man måste i vart fall ha gått upp i beredskap. Men en riskhöjning – det handlar inte om oss i någon egentlig mening. Man höjer alltid beredskapen på reflex, däremot tror jag inte sakläget förändras, säger Persson till Nyheter24 samtidigt som han tror att andra rörelser snarare än al-Qaida har närmare till hands att genomföra terrorattentat i Sverige.

- Jag tror att al-Qaida gjort sitt, de som spränger ihjäl sig själv framöver är väl Hamas eller såna organisationer som har sin förankring i Mellanöstern.

När Nyheter24 når Anders Thornberg, polisöverintendent på Säpo, säger han att bin Ladins död i nuläget inte påverkar säkerhetsläget för Sverige och svenska intressen. Men han poängterar att det kan komma att ändras och att de gör en bedömning timme för timme.

- Nationella centret för terrorhot (NCT), MUST och FRA jobbar tillsammans för att göra en bedömning, vi tar in alla upptänkliga scenarion och gör en sammanlagd bild, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

- Vi har sett över skyddet för amerikanska intressen i Sverige i samarbete med amerikanska myndigheter.

 

"DEN ONDE SKURKEN DÖR I SLUTET"

Från vänsterpartiets håll tror man inte att bin Ladins död påverkar svensk trupp i Afghanistan. Partiets utrikespolitiske talesperson Hans Linde poängterar i stället att ganska litet är vunnet genom att bara döda Usama bin Ladin.

- Man gör sig själv en otjänst om man försöker placera in det så kallade "kriget mot terrorismen" så att man man ser det som att den onde skurken dör i slutet och så blir det en rosakimrande morgondag, säger Linde till Nyheter24.