Trots våldet mot politiker - Federley vill ha fortsatt öppenhet

- 02/05/2011, 14:56 -
Anders Wallner (mp) knivhöggs och rånades natten till söndagen.
1 av 4

Anders Wallner (mp) knivhöggs och rånades natten till söndagen.

LEIF R JANSSON / SCANPIX

En blåslagen Fredrick Federley efter misshandeln.
2 av 4

En blåslagen Fredrick Federley efter misshandeln.

NIKLAS LARSSON / SCANPIX

Kort efter attacken mot rättvisepartiet socialisternas Mattias Bernhardsson anordnade partiet en antirastistisk demonstration.
3 av 4

Kort efter attacken mot rättvisepartiet socialisternas Mattias Bernhardsson anordnade partiet en antirastistisk demonstration.

Maja Suslin / SCANPIX

I februari i år uppmärksammades 25-årsdagen av Palmemordet.
4 av 4

I februari i år uppmärksammades 25-årsdagen av Palmemordet.

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Olof Palme och Anna Lindh, Fredrik Federley och nu knivdådet mot miljöpartiets Anders Wallner...

STOCKHOLM. Under natten till söndagen knivhöggs miljöpartiets föreslagne nye partisekreterare Anders Wallner i Alby centrum söder om Stockholm.

I en tweet på söndagen meddelade Wallner dock att han efter omständigheterna mår bra.

Händelsen är bara det senaste i raden av överfall mot förtroendevalda. Även om detta dåd troligen saknar politiskt motiv väcks frågan om det är dags att omvärdera öppenheten?

– Vi arbetar med hotbilden mot förtroendevalda kontinuerligt för att kunna sätta in rätt åtgärder, säger Katarina Sevcik, pressekreterare hos Säkerhetspolisen, till Nyheter24.

Tidigare i år försökte en person vid tillfälle ta sig in i socialdemokraternas dåvarande partiledare Mona Sahlins hem.

 

FEDERLEY ATTACKERAD UPPREPADE GÅNGER

I september 2010 misshandlades centerpartiets profil Fredrick Federley utanför sitt hem. Motivet till dådet var inte politiskt den gången - men han har utsatts för våld två gånger tidigare.

– Jag tycker vi måste fortsätta vara öppna som politiker, sen får Säpo se till så att det fungerar, säger han till Nyheter24.

Det går självklart också att gå tillbaka till det kanske allra djupaste såret i svensk politisk historia – mordet på statsminister Olof Palme (s) år 1986 och den misslyckade utredningen som följde.

Ingen glömmer heller attacken på dåvarande utrikesminister Anna Lindh (s) som mördades i NK-huset i Stockholm i september 2003.

Dessa båda mord har skadat bland annat Säpos anseende och skyddet av förtroendevalda är numera ett prioriterat område. Man vill dock inte kommentera vad det är för åtgärder som sätts in.

– Vi kan aldrig prata konkret om hotbilder och liknande. Då skulle vi röja de åtgärder vi sätter in och riskera de personer som skyddas, säger Katarina Sevcik.

"FRIHETSKRÄNKNINGAR MAN FÅR LEVA MED"

Fredrick Federleys skyddssituation har inte förändrats efter den senaste attacken mot honom men han nämner ändå ett par exempel på de riktlinjer han följer.

– Det handlar bland annat om att inte vistas själv på vissa platser eller att ta taxi hem istället för kollektivtrafik. Det är frihetskränkningar man får leva med som förtroendevald, säger han.

Attackerna har dock inte bara drabbat kända politiker. Det lilla socialistiska partiet Rättvisepartiet Socialisterna drabbades också när fullmäktigeledamoten Mattias Bernhardsson 2009 anfölls av tre maskerade män som Bernhardsson själv beskrev som nynazister.