Sköt ihjäl sin gravida fru - och sen sig själv

- 03/05/2011, 11:42 -
1 av 3

JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

2 av 3

SCANPIX

3 av 3

SCANPIX

Det var låst när polisen kom fram till lägenheten i Bromsten i Spånga på måndagseftermiddagen. Sedan de brutit upp dörren fann de en man och en gravid kvinna. Döda. - Vi har ett fåtal fall per år, säger Jerzy Sarnecki.

Enligt uppgifter rör det sig om en familjetragedi där mannen dödade sin fru eftersom hon ville behålla barnet hon var gravid med.

– Det rör sig troligtvis om ett familjedrama. I dag finns det tekniker på plats. De letar bland annat efter ett brev eller något spår som någon kan ha lämnat efter sig. Man hoppas kunna hitta något som ger en förklaring till vad som hänt, säger Diana Sundin, pressansvarig vid Västerortspolisen till Nyheter24.

 

"HON VÄGRADE GÖRA ABORT"

Men enligt uppgifter mördade mannen frun, som nyligen kom till Sverige från ett land i södra Europa, sedan hon bestämt sig för att behålla deras gemensamma barn som hon hade i magen.

– Han hade krävt att hon skulle göra abort då han inte hade det så bra ställt. Men hon vägrade. Och han mådde mycket dåligt en tid då han trodde att hon skulle lura honom genom att bara få svenskt medborgarskap och sedan lämna honom. Bråk utbröt och mannen tog fram sin pistol och sköt först henne i huvudet och sedan sig själv i huvudet, säger personen till Aftonbladet.

Den massiva polisinsatsen, på över 20 man, anlände strax före klockan 15.00 på måndagen till lägenheten i Bromsten, efter att ett samtal om skottlossning inkommit. Inne i den låsta bostaden fann de mannen och kvinnan döda. I dag jobbar tekniker för att säkra bevis, men ingen hos polisen kan varken bekräfta eller dementera uppgifterna om vad som har skett.

– Nej, jag kan varken säga något om motivet eller kvinnans påstådda graviditet, säger polisens utredare hos Västerortspolisen, Gunnel Johansson, till Nyheter24.

Både mannen och kvinnan var i 30-årsåldern. Mannen var tidigare åtalad för olaga hot och misstänkt för grov våldtäkt och människorov i ett ärende från 2009.

 

"TECKEN PÅ YTTERSTA FÖRTVIVLAN"

I dag fortsätter polisen att hålla förhör med släktingar för att finna en förklaring till familjetragedin. En tragedi som inte är alltför ovanlig, enligt Jerzy Sarnecki, professor i kriminologi.

- När något sådant här sker, vi har endast ett fåtal fall per år, brukar det gå till på liknande sett. Alltså att mannen först dödar familjemedlemmar och sedan skjuter sig själv. Det är ett tecken på den yttersta förtvivlan. Man har helt ifrånsagt sig något som helst ansvar, säger Sarnecki till Nyheter24.

Samtidigt vill Jerzy Sarnecki påpeka att detta inte är fall som invandrargrupper är överrepresenterade i. Tvärtom.

– Rätt så ofta brukar sådana fall ske inom svenska familjer. Det är en missuppfattning att invandrargrupper är överrepresenterade, säger Sarnecki.