1 av 3
2 av 3
- Foto: SCANPIX
3 av 3
- Foto: Fredrik Sandberg

Nu kan Flashback stängas ner

Hemligt toppmöte avslöjar virtuellt schengenavtal inom EU. Nya lagar kan stoppa nätforumet.


Detta är Henrik Alexandersson och Karl Sigfrid

Henrik Alexandersson, även känd som HAX, är en internetvilde och libertariansk debattör och bloggare. Just nu jobbar han åt Piratpartiets ledamot i Europaparlamentet i Bryssel.

Karl Sigfrid är Riksdagsledamot för moderaterna i Stockholms län, men också ledamot i konstitutionsutskottet och suppleant i EU-nämnden. Han är också en flitig bloggare.

Medborgarrättsgrupper jämför planerna med Kinas censur av Facebook, Google och bloggar.

Det var i februari i år som EU:s ministerråd höll ett hemligt möte med det juridiska forumet, Law Enforcement Work Party (LEWP), angående "olagligt innehåll" på internet.

Enligt avtalet kan internetoperatörer i Europa komma att tvingas blockera detta ”olagliga innehåll". Vad som räknas som olagligt innehåll framgår dock inte. 

Men den liberale bloggaren Henrik Alexandersson, HAX, har en föraning:

– Sådant som har med fildelning att göra, helt säkert. Utomeuropeiska spelsajter, förmodligen. Litauen kommer med säkerhet att vilja stoppa bögporr. Många politiker skulle vilja stoppa drogliberala internetsidor.

– Irlands lagar mot religiös hädelse kommer säkert upp i sammanhanget. EU:s ramdirektiv mot rasism är tydligt på punkten att det skall vara förbjudet att förneka Förintelsen och vissa folkmord, i hela unionen. Och så vidare, skriver han i sin blogg.

Och även om blockeringen endast skulle drabba rent olagliga verksamheter är risken överhängande att det inte kommer att fungera. Se bara på Kina.

– Se bara hur full av hål den stora brandväggen i Kina är. Den har skapats och finslipats av experter med enorma resurser. Svartlistningar fungerar inte, och även om det skulle fungera är det skandalöst att EU ens överväger att införa ett sådant filter utan minsta samvetskval, skriver teknikskribenten Glyn Moody i sin blogg.

Karl Sigfrid (m) är riksdagsledamot och bland annat suppleant i EU-nämnden.

De pratas om ”olagligt innehåll" och hänvisas till en så kallad "EU black list". Vilka sajter skulle kunna hamna där?

– Ja, vem vet. Nätforum som till exempel Flashback skulle säkert kvalificera. Det kan ju gå hur långt som helst, säger Sigfrid till Nyheter24.

Samtidigt är han inte orolig för att detta förslag kommer att gå igenom.

– Nej, det är jag inte. Om du tittar på vilket land som är EU-ordförande så får du en aning om varför.

I år sitter nämligen Ungern som ordförandeland för EU. Samma land vars nuvarande regering ville driva igenom att mediers kritik av makthavare skulle kräva godkännande av staten, vilket Sigfrid påpekar i sin blogg

- Jag tolkar det här som ett galet förslag från ett land som, milt sagt, har en annorlunda syn än andra EU-länder vad gäller yttrandefrihet.

EU
/
/
/
/
HAX
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!