Fyra personer skottskadades i den 22 april i Göteborg på en gata med flera kaféer och restauranger.
1 av 2
Fyra personer skottskadades i den 22 april i Göteborg på en gata med flera kaféer och restauranger. - Foto: ANDERS DEROS / SCANPIX
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen. Skottlossning utbröt vid Smycketorget i Tynnered Göteborg den 2 maj.
2 av 2
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen. Skottlossning utbröt vid Smycketorget i Tynnered Göteborg den 2 maj. - Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Polisen plan för att stoppa Göteborgsvåldet

Här är polisens åtgärder för att stoppa maffian och ungdomsgängen.


GÖTEBORG. De senaste månaderna har Göteborg skakats av avrättningar, bilbränder och skottlossning. Polisen har hittills varit närmast maktlösa i kampen mot brottsligheten och uppmanar nu allmänheten att hjälpa till.

Men vad gör polisen om det bryter ut ett nytt gängkrig likt det som skakade staden för tre år sedan, då ett tiotal skottlossningar ägde rum på två veckor.

Enligt Ulf Edberg som är polisens presstalesman går de vid extrema händelser in i en så kallad särskild kommendering.

– Vid en särskild händelse leder man resurserna i en annan ordning. Normalt sätt leds patrullerna från ledningscentralen men då blir det mer hierarkiskt och indelat i grupper, säger han till Nyheter24.

Denna särskilda kommendering har polisen använt sig av vid bilbränderna, valborgshelgens avrättning av en grovt kriminell gängmedlem och de tidigare skottlossningarna.

– Händer det något går man direkt över till en annan organisation. I stället för att patrullera i par så arbetar sex till åtta poliser i grupp. Det finns även särskilda fordon som vi använder då i form av bussar. Vi har klara rutiner på hur vi ska arbeta, säger Ulf Edberg.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

45 omkom i bussolycka – ett barn hittat vid liv

Kosttillskott återkallades – flera döda

Flera dödsfall och ett hundratal sjukdomsfall i Japan kopplas till ett kosttillskott – ett rött ris – som nyligen har kallats tillbaka från butikerna.

Inte bara trevligt med påsk? "Då kan det vara värt sura miner"

Påskfirandet är dessvärre inte lika trevligt för alla. Att återse familj och släkt kan betyda olika saker för olika människor. Nyheter24 har pratat med en psykolog om hur man kan hantera oron inför påskfirandet.

Här är tio korta utbildningar – med månadslön på minst 44 000 kronor

Sugen på nytt jobb, men mindre sugen på en lång utbildning? Här är tio korta utbildningar som leder till jobb med snittlön på minst 44 600 kronor i månaden.

Pojke död – gick genom isen i Borlänge

En pojke i femårsåldern har avlidit efter att han i söndags gick genom isen på Tjärnasjön.

Huawei dubblerade sin vinst

1 timme sedan
Den kinesiska telekomjätten Huawei Technologies rapporterar att bolagets vinst mer än dubblerades förra året. Nettovinsten blev 2023 87 miljarder yuan, vilket motsvarar 12 miljarder dollar. Intäkterna ökade med tio procent.