Stockholm

Polisen plan för att stoppa Göteborgsvåldet

Fyra personer skottskadades i den 22 april i Göteborg på en gata med flera kaféer och restauranger.
1 av 2
Fyra personer skottskadades i den 22 april i Göteborg på en gata med flera kaféer och restauranger. Foto: ANDERS DEROS / SCANPIX
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen. Skottlossning utbröt vid Smycketorget i Tynnered Göteborg den 2 maj.
2 av 2
Polisens tekniker undersöker brottsplatsen. Skottlossning utbröt vid Smycketorget i Tynnered Göteborg den 2 maj. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / SCANPIX

Här är polisens åtgärder för att stoppa maffian och ungdomsgängen.


Läs mer

GÖTEBORG. De senaste månaderna har Göteborg skakats av avrättningar, bilbränder och skottlossning. Polisen har hittills varit närmast maktlösa i kampen mot brottsligheten och uppmanar nu allmänheten att hjälpa till.

Men vad gör polisen om det bryter ut ett nytt gängkrig likt det som skakade staden för tre år sedan, då ett tiotal skottlossningar ägde rum på två veckor.

Enligt Ulf Edberg som är polisens presstalesman går de vid extrema händelser in i en så kallad särskild kommendering.

– Vid en särskild händelse leder man resurserna i en annan ordning. Normalt sätt leds patrullerna från ledningscentralen men då blir det mer hierarkiskt och indelat i grupper, säger han till Nyheter24.

Denna särskilda kommendering har polisen använt sig av vid bilbränderna, valborgshelgens avrättning av en grovt kriminell gängmedlem och de tidigare skottlossningarna.

– Händer det något går man direkt över till en annan organisation. I stället för att patrullera i par så arbetar sex till åtta poliser i grupp. Det finns även särskilda fordon som vi använder då i form av bussar. Vi har klara rutiner på hur vi ska arbeta, säger Ulf Edberg.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.