Bemanningsföretagen nya Big Brother?

- 05/05/2011, 08:57 -
Christer Karlsson tycker inte utvecklingen är rättvis mot brottslingar som sonat sitt straff.
1 av 2

Christer Karlsson tycker inte utvecklingen är rättvis mot brottslingar som sonat sitt straff.

Leif R Jansson / SCANPIX

Räkna med att chefen åtminstone googlar på ditt namn inför arbetsintervjun.
2 av 2

Räkna med att chefen åtminstone googlar på ditt namn inför arbetsintervjun.

Hasse Holmberg / SCANPIX

Fler begär utdrag ur belastningsregistret och kollar upp dig på nätet.

Det har numera blivit regel snarare än undantag att kolla upp arbetssökande på till exempel sociala medier, bloggar eller genom en vanlig googling. För bara något år sedan möttes detta av stor förvåning.

Bemanningsföretagen tillhör de som hanterar allra flest jobbsökande människor. Även om CV, intervju och referenser fortfarande väger tyngst spelar hela din internetaktivitet en stor roll.

– Vi vore dumma om vi inte skulle använda alla möjligheter som ges, säger Hans Mekander, informationschef på Manpower, till Nyheter24.

Han säger dock att det inte finns uppritat exakt hur nätsökningarna ska gå till.

– Men om vi inte gör en sökning finns risken att kunden vi skickar den anställde till har kollat upp information som vi missat, säger Mekander.

"Alla kan göra misstag"

Säg den som inte har bilder från fylleslag till fester, pinsamma blogginlägg eller "facerapes" på nätet. Det går att värja sig till viss del mot kontrollen, men räkna med att allt pinsamt kollas upp.

– Det är klart att alla kan göra misstag, men då vägs de mot exempelvis intervjun. Man måste ändå tänka på vad man lägger upp på nätet, säger Hans Mekander.

Ökad kontroll över arbetssökandes internetaktiviteter är en sak. Det har dessutom blivit vanligare att arbetsgivare begär ut utdrag från belastningsregistret.

Nyligen uppdagades pedofilskandalen kring friidrottstränaren Viljo Nousiainen och ropen på att ideella föreningar ska få begära utdrag ur brottregistret höjdes igen.

På tisdagen kom också nyheten att fler och fler företag faktiskt också begär utdrag ur belastningsregistret när de rekryterar.

Kriminellas revansch i samhället, KRIS, tycker att det är en "förjävlig" utveckling.

– Det gör så att man aldrig kan komma tillbaka till arbetet, säger organisationens ordförande Christer Karlsson till Nyheter24.

Han medger att det kan vara en nödvändig åtgärd från arbetsgivarens sida, åtminstone när det handlar om att arbeta med barn. Annars tror Karlsson på en dialog mellan arbetsgivare och arbetssökande.

– Man måste vara öppen med att man suttit inne och bevisa att man förändrat sig, säger han.