Eric Rosén: Skäms för Fas 3

- 05/05/2011, 16:14 -
Hillevi Engström skäms inte. Men hon borde, anser Eric Rosén.

Hillevi Engström skäms inte. Men hon borde, anser Eric Rosén.

Leif R Jansson/ SCANPIX

KRÖNIKA. Uppdrag Granskning visar på nytt hur illa Fas 3-jobben fungerar.

Många är vi som följt rapporteringen kring sorgliga Fas 3. Några av oss har också skrivit om det tidigare, jag själv - om den bristande logiken i Fas 3 - till exempel.

I onsdagens Uppdrag Granskning fick vi än en gång se hur otroligt illa den tredje fasen, där 45 000 deltagit sedan mars 2009, faktiskt fungerar.

Vi fick se personer som renoverar stolar som inte behöver renoveras för att de ska sysselsättas men samtidigt inte får göra riktiga jobb. Vi fick se personer som kom till arbetsplatsen enkom av rädsla för att bli av med den lilla ersättning de har, trots att ingen någonsin kollar om de är där eller gör något.

Vi fick också se den andra sidan – personer som för kommunens räkning packade gratulationskort åt ett privat företag, personer som städar och utför ett riktigt jobb med den enda skillnaden att de inte är anställda eller får lön. Det finns till och med Fas 3-arbetare som dött medan de arbetar för sin låtsaslön på sitt låtsasjobb.

Det finns något så djupt förnedrande i att behandla dessa människor som ett slags humanbarlast.

Man fråntar dem både deras värde som meningsfulla på en arbetsplats (det är förbjudet för Fas 3-arbetarna att vara meningsfulla), möjligheterna för dem att ta sig vidare (de är heltidsnärvarande och får inte vidareutbilda sig när de befinner sig i Fas 3) och en rimlig inkomst. Flera av dem pratar om att de sitter av tiden i väntan på pension, eftersom det är det enda de kan göra. ”Men det är ju många år kvar”, som en man i programmet uppgivet konstarerade.

Problemet har inte uppstått med den borgerliga regeringen även om villkoren försämrats kraftigt för de långtidsarbetslösa. Låtsasjobben har, som programmet visade, funnits länge.

Den borgerliga regeringen gick dock till val på, 2006, att "bryta utanförskapet". Att sluta tramsa med åtgärder och sifferfuskande, att sluta dölja arbetslöshet i låtsassysselsättningar. Att skapa jobb för de som inga hade.

I praktiken har de i stället valt att cementera utanförskapet.

Vinnare är företagen som tar emot Fas 3-arbetarna. De får 5 000 spänn i månaden. Men de får inte ge människorna några relevanta möjligheter att utvecklas.

Det här är inga misstag, inga olycksfall i arbetet. Detta är själva systemet.

Ett system att skämmas för. Arbetsmarknadsminister Hillevi Engström (m) ställde upp på bara tio minuters intervju för Sveriges största granskande teveprogram. Hon duckade dessutom flera av frågorna. Den typen av nonchalans visar exakt hur långt avståndet är mellan ministern och personerna som lever med konsekvenserna av deras beslut.