Mordet - ett hot mot "Maffians bankir"

- 12/05/2011, 11:30 -
Området var välfyllt med människor och därmed potentiella vittnen.
1 av 3

Området var välfyllt med människor och därmed potentiella vittnen.

Drago Prvulovic / SCANPIX

Insatsen blev stor när den första polispatrullen konstaterade att det handlade om en dödsskjutning.
2 av 3

Insatsen blev stor när den första polispatrullen konstaterade att det handlade om en dödsskjutning.

Drago Prvulovic / SCANPIX

Polisen spärrar av området. I bakgrunden skymtar den skjutne mannen mellan bilarna.
3 av 3

Polisen spärrar av området. I bakgrunden skymtar den skjutne mannen mellan bilarna.

Drago Prvulovic / SCANPIX

En 36-årig man sköts ihjäl på öppen gata. Han tros ha kopplingar till "Maffians bankir".

MALMÖ. Mordet mitt på dagen på öppen gata i Malmö på onsdagen har kopplingar till den organiserade brottsligheten.

Det är den omskrivne och bedrägeridömde Torgny Jönsson, mer känd som "Maffians bankir", som uppges ha en koppling till skotten, enligt Sydsvenskan. Dådet kan vara riktat mot honom.

– Jönsson ska ha fått problem med, jag citerar, "bosniska utlånare", slut citat. Han som sköts i går ska vara en mellanhand och motivet verkar alltså vara att hota Torgny Jönsson, säger Joakim Palmkvist, erfaren kriminalreporter på Sydsvenskan.

– Han lånar ihop massa pengar med till synes schyssta upplägg men betalar sedan inte tillbaka och får problem med likviditeten, säger Palmkvist om Jönssons bedrägerier.

Kopplingar till den beryktade M-falangen

Det var vid lunchtid på onsdagen som en 36-årig man, tidigare känd av polisen, sköts ihjäl av en svartklädd gärningsman med tre skott, enligt vittnen.

Händelsen inträffade utanför ett kallbadhus och en camping i stadsdelen Sibbarp, inte långt från Öresundsbrofästet.

Polisen meddelar på en presskonferens på torsdagen att den mördade mannen ska ha haft vänner och bekanta inom den så kallade M-falangen i Malmö.

Han finns med i brottsregistret men de flesta brott han dömts för är mer än tio år gamla.

– Han har bekantskaper i en del av de kriminella konstellationer i Malmö som vi känner till. Bland annat har han vänner och bekanta i just M-falangen, sa kriminalkommisarie Jan-Bertil Cederholm på en presskonferens på torsdagen.

"Känns som en uppgörelse"

Även experten håller med om att tidpunkten och omständigheterna kring dådet tyder på att det är just organiserad brottslighet som ligger bakom.

– Spontant känns det ju som gängrelaterad brottslighet, en uppgörelse eller hämndaktion, säger Joakim Thelander, universitetslektor i kriminologi vid Lunds universitet till Nyheter24.

Trots teorierna om att dådet är riktat som ett hot mot Torgny Jönsson har polisen ännu inget motiv till mordet. Det kan också bli svårt att lösa brottet.

– Nu är det svårt att säga eftersom vi inte vet motivet eller bakgrunden men den risken finns alltid när det handlar om den undre världen, säger Jan-Bertil Cederholm.

Ung gärningsman söks av polisen

Polisen ska på torsdagen gå vidare med sökandet. Svaret till vem eller vilka som ligger bakom dådet tros finnas i den mördade mannens liv, där alltså kopplingar till den organiserade brottsligheten i Malmö nu nystats upp.

– Vi ska kartlägga hans bekantskapskrets, liv och leverne, säger Göran Billberg, pressinformatör på Malmöpolisen, till Nyheter24.

Samtidigt meddelar polisen att de söker efter den de är övertygade om är gärningsmannen. Han är mellan 18 och 25 år. Klädd i svarta byxor, svarta skor, eventuellt svart mössa. Han är ungefär 185 centimeter lång, mer smal än kraftig. Han har mörkt hår och ljus hy.

I anknytning till mordet fördes en man till förhör. Denne ska dock inte ha varit misstänkt för något och är nu satt på fri fot.

– Han hade befunnit sig på brottsplatsen vid mordet, säger Billberg.