Måndag 20 Sep
Stockholm

Här är gängen som slåss om Göteborg

Hells Angels.
1 av 2
Hells Angels. Foto: Drago Prvulovic/Scanpix
Denho Acar är grundare och ledare för Original Gangsters.
2 av 2
Denho Acar är grundare och ledare för Original Gangsters. Foto: CHRISTIAN ÖRNBERG / XP / SCANPIX

De krimininella nätverken tros ligga bakom skottslossningar.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

GÖTEBORG. Bara under 2011 har västkustens största stad skakats av ett 15-tal skottlossningar. Det har länge spekulerats i att ett nytt gängkrig snart kommer att blossa upp men polisen har systematiskt förnekat det.

Bengt-Olof Berggren är chef Kunskapscentrum mot organiserad brottslighet som ska arbeta mot gängkriminalitet och organiserad brottslighet. Organisationen startades upp 2008 som en reaktion från stadens sida efter det senaste gängkriget 2007-2008.

– Staden ville göra en insats men vi drog igång rejält under 2009, säger han till Nyheter24.

Sedan dess har Bengt-Olof Berggren skaffat sig bra koll på de kriminella nätverken. Hells Angels, Bandidos, Brödraskapet Wolfpack och Original Gangsters är de beklädda gängen som är de mest kända av allmänheten.

Men de är troligtvis inte någon av dem som ligger bakom den senaste tidens våldsamheter. Det är i stället kvartersgäng från Hisings-Backa och etniska kriminella nätverk som vill hålla koll på sina områden menar Berggren.

– Den hårda kärnan består av sena 80-talister och de är svårare att hålla koll på för polisen. Det har inga namn eller märken som utmärker dem.

– De vill ha koll på sina försäljningskanaler och sysslar med droger och smuggel överlag, säger Bengt-Olof Berggren till Nyheter24.

En annan anledning till de blodiga uppgörelserna är det har blivit lättare att skaffa sig ett vapen i Göteborg. Inflödet har ökat kraftigt och det är inte längre någon idé att bryta sig in hos någon för att sno ett hagelgevär.

– Vapnen kommer från östeuropa och det är väldigt lätt att få tag på till väldigt låga penningar enligt uppgifter, säger han till Nyheter24.

En del av de 15-tal som har blivit utsatta för skottlossningar under 2011 känner Berggren till. Han tror dock att våldet kommer att minska och att de kriminella gängen i stället kommer ge sig in sig in i näringslivet.

– Allt handlar om pengar och vår uppgift nu är att se till att det inte kommer in i staden. Om man tittar utomlands så kan man se att det är en trend som kommer komma hit mer och mer säger han till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela