Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Utbildning för Fas 3 till ingen nytta

1 av 1

SCANPIX

Nyheter | 18/05/2011 13:46

– De flesta är ju snart pensionärer. Vad har de för nytta att utbilda sig? frågar sig Dan Hedlund på Sveriges Anställningslösas Landsorganisation.

Regeringen beslutade i går att låta arbetslösa i fas 3 få arbetsmarknadsutbildning. Men till ingen nytta, eftersom att de flesta människor som deltar i jobb- och utvecklingsgarantins fas 3 närmar sig pension.

Majoriteten i 60-årsåldern

– Vad har de för nytta att utbilda sig? frågar Dan Hedlund, vice ordförande på Sveriges Anställningslösas Landsorganisation (Salo), Nyheter24.

Enligt Hedlund är majoriteten av de 40 fas 3-deltagarna som Salo hjälper i 60-årsåldern.

– Det är klart att det inte finns någon nytta för dem att utbilda sig. Den enda anledningen att regeringen gör denna lilla förändring är för att bildka oppositionen. Det är vad jag tror.

"Samhällsnyttiga tjänster"

Fas 3 är en del av regeringens arbetsmarknadspolitiska program som infördes i juli 2007. Kortfattat innebär det att personer som gått utan jobb i 450 dagar har rätt till sysselsättning hos en så kallad anordnare som arbetsförmedlingen ordnar.

I praktiken innebär det att de slussas in i "samhällsnyttiga tjänster" och tjänar omkring 5000 kronor minus skatt. Något som Hedlund menar är risken att fortsätta även om oppositionen kommer till makten och skrotar fas 3.

– Det beror helt på vad S menar med "välfärdsjobben" och hur de är tänkta att finansieras. Om de finansieras via a-kassan är det bara ett annat ord för fas 3 är jag rädd för.