Erik Laakso tror att Gustav Fridolins stjärna kan falla.
1 av 5
Erik Laakso tror att Gustav Fridolins stjärna kan falla. - Foto: Tobias Björkegren
Mattias Svensson är redaktör på Magasinet Neo.
2 av 5
Mattias Svensson är redaktör på Magasinet Neo. - Foto: Teodor Koistinen
Louis Persson tycker att Åsa Romson är mer miljökompetent.
3 av 5
Louis Persson tycker att Åsa Romson är mer miljökompetent. - Foto: Privat
Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör på Miljöpartiets kongress i Karlstad på lördagen.
4 av 5
Åsa Romson och Gustav Fridolin valdes till nya språkrör på Miljöpartiets kongress i Karlstad på lördagen. - Foto: Erik Mårtensson / SCANPIX
Lilith Svensson tror att Åsa Romson får svårt att ta lika mycket plats i rampljuset som Gustav Fridolin.
5 av 5
Lilith Svensson tror att Åsa Romson får svårt att ta lika mycket plats i rampljuset som Gustav Fridolin. - Foto: Karin Linde

"De fick sämsta möjliga start"

I helgen valde miljöpartiet nya språkrör. Nyheter24 lät några av de politiska bloggarna bedöma deras chanser att lyfta partiet.


Det här är de nya språkrören

Gustav Fridolin är "stjärnan" som trots sin unga ålder har hunnit med en vända i riksdagen mellan 2002-2006.

Efter det har han bland annat arbetat som journalist och folkhögskolelärare.

Åsa Romson är den den mer anonyme av de två. 2006 valdes hon in i riksdagen men hoppade av och tog en doktorandtjänst på Stockholms Universitet.

Efter valet 2010 blev hon återigen invald som riksdagsledamot och denna gång behöll hon platsen.

STOCKHOLM. Gustav Fridolin och Åsa Romson är namnen som ska leda miljöpartiet. Kändisen Fridolin är den som har mest förväntningar på sig menar de politiska bloggarna som har fått säga sitt om språkrörens framtid.

Mattias Svensson är redaktör för magasinet Neo och bloggar från ett "liberalt och levnadsglatt perspektiv".

Han känner Gustav Fridolin sedan tidigare och vet att han är väldigt bra på att samarbeta och få andra att träda fram. Men deras gemensamma start kunde dock ha gått betydligt bättre.

– De fick sämsta möjliga start med en kongress som utmärktes av viljan att förbjuda allt mellan himmel och jord. Vänstertugg och livsstilsmoralism är ingen seriös lösning på miljöproblemen eller andra viktiga utmaningar, säger Mattias Svensson till Nyheter24.

En annan liberal bloggare är Louise Persson som skriver på louisep.net|frihetspropaganda 3.0.

– Jag har ingen direkt åsikt om dem mer än att, mycket miljökompetenta, Åsa kommer riskera att drunkna i, mycket mediekompetenta, Gustavs kändisskap. Så det finns både positiva aspekter och negativa i en och samma mening, säger Louise Persson till Nyheter24.

Samhällstyckaren och socialdemokraten Erik Laakso bloggar på Voltaire.se. Han tycker att det viktigaste för dem är de hittar en linje där politiken inte spretar för mycket. Om de nya språkrören lyckas med det tror han att miljöpartiet kan nå 15 procent i nästa val.

– Jag tycker att Åsa Romson är ett jättebra val och har stort förtroende för henne.

– Gustav Fridolin har varit en stor snackis i nio tio år. Han är en stjärna och det är alltid svårt för en stjärna att leva upp till förväntningarna. Han har en ganska lång fallhöjd med mycket höga krav. Frågan är om han han leva upp till de, säger han till Nyheter24.

Den fjärde och sista bloggaren som Nyheter24 har pratat med är Lilith Svensson. Hon är kommunpolitiker och ordförande för kristdemokraterna i Varberg.

– När man har två språkrör så finns risken att den ena syns mer än den andra och det kommer säkert bli så att Gustav Fridolin får mer plats. Nu får vi se om han uppfyller alla förväntningarna som finns på honom. Det kan vara tungt att bära, säger hon till Nyheter24.

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Fritidshusmarknaden lyfter - kan komma bakslag

Var tredje ukrainare behöver psykosocialt stöd

Var tredje ukrainare är i behov av någon form av psykosocial hjälp, enligt Röda Korsets ukrainska generalsekreterare Maksym Dotsenko. Vi lever i kriget, följer det från morgon till kväll, säger han till TT under ett besök i Sverige.

Svenskarna i Natostyrkan: "Väldigt självklart"

Lön och arbetsvillkor är inte spikade, ändå räcker många upp handen när Sverige för första gången ska medverka i den multinationella Natostyrkan i Lettland. Det är väldigt självklart, säger André Steffert, plutonchef på P7 i Skåne.

Nu har bitcoin halverats

Nu har den skett – den hett emotsedda halveringen av kryptovalutan bitcoin, uppger analysföretaget Coingecko. Halveringen inträffar vart fjärde år och innebär att antalet nya bitcoin som tillförs marknaden halveras.

Toppåklagare anställde älskarinna – åtalas

En västsvensk toppåklagare åtalas för att ha hjälpt till att ge sin älskarinna en högt uppsatt position inom myndigheten.

Tände eld på sig själv under Trumpmål – dog

En man som på fredagen tände eld på sig själv utanför domstolen i New York där juryurvalet i målet mot expresident Donald Trump ägde rum har avlidit av sina skador, enligt New York Post.