Jens Holm (v) tycker varken att regeringen eller Säpo agerat tillräckligt mot USA och polisanmäler därför CIA:s spaning.
1 av 3
Jens Holm (v) tycker varken att regeringen eller Säpo agerat tillräckligt mot USA och polisanmäler därför CIA:s spaning. - Foto: Tobias Lundgren / SCANPIX
Säpochefen Anders Danielsson upptäckte och satte stopp för CIA-spaningen för två år sedan.
2 av 3
Säpochefen Anders Danielsson upptäckte och satte stopp för CIA-spaningen för två år sedan. - Foto: STIG-ÅKE JÖNSSON / SCANPIX
Holm menar att Carl Bildt och hela regeringen är undfallande och att den amerikanska säkerhetspolisen får göra vad de vill.
3 av 3
Holm menar att Carl Bildt och hela regeringen är undfallande och att den amerikanska säkerhetspolisen får göra vad de vill. - Foto: ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Han anmäler CIA-spaningen

Riksdagsledamoten polisanmäler CIA:s spaning i Sverige och kängar regeringens agerande.


"USA spanar vidare oavsett vad vi tycker"

Nyheter24:s nyhetschef Eric Rosén skrev på måndagen en krönika om avslöjandet där han tog upp flera tillfällen som USA fått göra lite hur de vill i Sverige.

"Man gör som man vill tills någon upptäcker vad som pågår och då, efter att lämplig upprördhet uttryckts från Reinfeldt, Bildt, Ask, Säpo eller någon annan, avbryter man och säger ”ojojoj, så tokigt det blev”. I bästa fall."

Läs hela krönikan här.

STOCKHOLM. Efter avslöjandet om CIA-spaningen på svensk mark som stoppades av Säpo polisanmäler nu riksdagsledamoten Jens Holm (v) och advokaten Sten de Geer händelsen.

– Vi gör det här för att det verkar som att Säpo inte anmält och regeringen inte agerat mot USA, säger Holm till Nyheter24.

Samtidigt är han upprörd över regeringens agerande, eller snarare bristen på den, sedan avslöjandet på måndagen.

– De har varit undfallande och det är inte första gången. Det är faktiskt ett hån mot svenska folket. Carl Bildt gör inget och den amerikanska säkerhetspolisen får fortsätta göra vad de vill, säger Jens Holm (v).

Han har ställt flera frågor till utrikesminister Bildt och justitieminister Beatrice Ask, men de har en vecka på sig att svara.

– Vi får se vad de svarar. Om de inte kan visa att Sverige agerat mot det här får vi överväga ytterligare åtgärder, säger Holm.

Vilka åtgärder det skulle kunna vara säger han är en senare fråga.

/
/
/
CIA
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!