Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Fp-politiker: Jag har lärt mig en bitter läxa

1 av 1

Nyheter | 28/05/2011 11:40

Folkpartiet förändrar presentationen av Alexandra Birk efter Nyheter24:s artikel och den högljudda kritiken. Men hur väl rimmar hennes värderingar med folkpartiets?

Alexandra Birk (fp) som Nyheter24 skrev om på torsdagen är nu mycket ångerfull. Hennes kommentar på Facebook - "inte mer än rätt att de får smaka på sin egen medicin" - om nazistattacken mot förtroendevalda vänsterpartister, tar hon avstånd ifrån.

– Jag har fått krypa till korset. Jag har lärt mig en bitter läxa, säger hon till Nyheter24.

Men trots att Birk tar avstånd från vad hon kallar för ett "klumpigt, tanklöst och dumt" uttalande, tycker hon att det finns saker "som man inte får säga".

sin blogg - som länkas från folkpartiets hemsida - skriver hon under rubriken "Nej till minareter i Alby" om "den passiva toleransen David Cameron varnade för!" apropå planer på ett minaretbygge i Alby.

– Jag tycker att man först och främst ska ta hänsyn till de redan etablerade minoriteterna i samhället och/eller införa ett visst antal flexibla valfria helgdagar per år så att var och en kan välja att fira en religiös helg eller familjehögtid.

– Ta till exempel införandet av Ramadan som allmän helgdag i skolor i Sigtuna och Huddinge under s-styret. Plötsligt skulle också ickemuslimer ta ledigt för det.

Under samtalet ger Alexandra Birk klart uttryck för att hon tycker att det finns en särbehandling av muslimer i Sverige i dag.

– Men i bland får man inte ge uttryck för sådana tankar. Det är inte politiskt korrekt. Men det är därför jag är medlem i ett liberalt parti där det ges utrymme för olika idéer och tankar.

I går stod det på folkpartiets hemsida att Alexandra Birk "sitter som ersättare i landstingsfullmäktige och i SL:s styrelse. Dessutom är jag medlem i Stuvsta Demokratiforum." I dag står det: "Jag har arbetat i Huddinge kommun sen 1989 med samhällsinformation och integration."

– Det var gammal information som stod kvar på hemsidan helt enkelt, säger Alexandra som beklagar sitt uttalande och berättar om de hatmejl hon nu får ta emot.

– Det är hatmejl från ungdomar som bland annat frågar hur jag orkar se mig i spegeln. Det är klart att det är jobbigt, säger Alexandra Birk till Nyheter24.