Stockholm

Obama förlängde Patriot Act

Nicolas Sarkozy hade besök av USA:s president.
Nicolas Sarkozy hade besök av USA:s president. Foto: MATHIEU CUGNOT/Scanpix

Minuter innan deadline skrev presidenten på en fyra års förlängning av Patriot Act.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer

WASHINGTON. Trots att USA:s president Barack Obama besökte Frankrikes president Nicolas Sarkozy lyckades han i sista stund skriva under en förlängning av den omdebatterade Patriot Act.

Med bara några få minuter kvar skrev Obama på pappret med hjälp av en "autopen machine". Maskinen som håller i en penna och automatiskt skriver under får bara användas med presidentens tillstånd. Obama kommenterade själva händelsen med att påpeka att Patriot Act är ett viktigt verktyg för att motverka terrorhot, skriver sajten MSNBC.

– Det är inte så konstigt att han skrev på. Han har bekräftat under hela sin mandatperiod det som står i Patriot Act, säger Billy Mccormac, tidigare på tankesmedjan Timbro och van tyckare om amerikansk politik till Nyheter24.

Patriot Act är en samling tillfälliga lagändringar som genomfördes efter terrordåden mot World Trade Center 2001. I och med undantagstillstånden blev det bland annat lättare för den amerikanska underrättelsetjänsten CIA att infiltrera grupper och lyssna av telefonsamtal.

– Det finns en logik i de här åtgärderna det har inte hänt någonting som förändrar denna logik. Det har varit praktiskt när det gäller att spana och om han inte hade skrivit under hade det försvårats väldigt mycket och det hade varit en politisk risk, säger Roland Poirier Martinsson USA-kännare och chef för Timbro, till Nyheter24.

Här kan du se hur en "autopen machine" fungerar:

<

Kommentera
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.