- Foto: Claudio Bresciani / SCANPIX

Jakten på fildelare igång

Paul Pintér menar att alla som begår brott ska vara medvetna om att de riskerar att ställas till svars, vare sig det handlar om avancerad brottslighet eller nedladdning av senaste Änglagård-filmen.


Så funkar bittorrenttekniken

Bittorrent kalls en populär överföringsmodell som effektiviserar nedladdningar av stora och populära filer genom att låta alla nedladdare hjälpa varandra i ett slags P2P-nätverk. Effektiviteten kommer av att den del av den totala datamängden en användare laddat ner distribueras vidare till andra användare som inte fått just denna del. BitTorrent använder sig av kryptografiska kontrollsummor (SHA-1) för att säkerställa att datamängden inte blir korrupt. BitTorrent skapades ursprungligen av den amerikanske programmeraren Bram Cohen.

Källa: Wikipedia.   

I förra veckan rapporterade Nyheter24 om tillslaget mot torrentsajten XNT.nu. Då berättade också Svenska Antipiratbyråns jurist Henrik Pontén om deras nya strategi – att sätta åt också den stora majoritet fildelare som inte själva tillgängliggör nytt material utan bara delar sånt de laddat ner.

- Många missbedömer sin förmåga att dölja sig, många gånger har man fantastiska idéer om hur man ska skydda sig, sa han till Nyheter24 då.

Paul Pintér, nationell polissamordnare för immaterialrättsliga brott, säger till Nyheter24 att varje anmälan som kommer in först och främst ska prövas av åklagare men utesluter absolut inte att den vanlige vardagsnedladdaren snart kan ställas inför rätta.

- Enligt lagen är det olagligt, då ska man aldrig vara säker. Åklagaren avgör om man inleder förundersökning eller inte men sen när vi gör vår utredning vet man inte var man hamnar, säger Pintér till Nyheter24.

Enligt honom kommer anmälningar regelbundet in till de tre grupper i Stockholm, Göteborg och Malmö som jobbar heltid med immaterialrättsbrottslighet sedan 2010. Och det är inte bara Svenska Antipiratbyrån, som representerar filmindustrins intressen, som står bakom anmälningarna. Även skivindustrins organisation Ifpi anmäler fortsatt fildelare trots att det enorma genomslaget för strömningstjänster som Spotify och Wimp tros ha minskat den illegala nedladdningens attraktionskraft.

Paul Pintér säger också att fler tillslag är på gång. Någon skillnad på de som bara laddar ner och de som tillgängliggör nya verk vill han inte kännas vid.

- Jag tycker personligen att man inte ska begå brott över huvud taget. Vare sig det är upphovsrättsbrott, rån eller mord. Man ska känna att man gör något fel. Sen skiljer sig straffsatserna en del, säger han till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha attackerat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

1 timme sedan
En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

1 timme sedan
En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

1 timme sedan
Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

2 timmar sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.