- Foto: JANERIK HENRIKSSON / SCANPIX

Flykting tvingades spela slav i skolan - döms för misshandel

Rollspelet spårade ur när läraren hade lämnat eleverna ensamma.


SLAVAUKTIONEN I LUND

Kontroversen med pojken som i artikeln, som uppmanades spela slav vid rollspelet i Sundsvallsskolan, följer tätt på skandalen där Hallands nation i Lund höll en "slavauktion" på en fest med djungeltema.

De bad snart om ursäkt för det inträffade men anmäldes ändå för hets mot folkgrupp.

Om någon liknande anmälan eller motanmälan mot misshandeln förekommit i det här fallet är okänt.

SUNDSVALL. Det var i samband med en redovisning om slaveri och slavhandel som eleverna på en skola i Sundsvall skulle genomföra ett rollspel. Omedelbart föreslogs att en afrikansk flyktingpojke i klassen skulle spela rollen som slav. Något som i kombination med att texten "neger är lika med slav" skrivits på en av dataskärmarna i klassrummet gjorde pojken mycket upprörd och ledsen.

Han reagerade genom att slå till den av eleverna som föreslagit honom i slavrollen och visst tumult uppstod i klassrummet. Den slagne eleven skadades över huvud taget inte men händelsen anmäldes ändå av mamman till den slagne eleven.

Ärendet gick till rättegång där flyktingpojken och dennes försvarare hävdade att slaget utdelats under förmildrande omständigheter som att han kränkts av klasskamraterna. Dessutom hade läraren lämnat eleverna ensamma i samband med redovisningen och rollspelet, uppger Dagbladet.

Tingsrätten bedömer dock inte det inträffade som nödvärn och dömer i stället pojken till 20 timmars ungdomstjänst för misshandel.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Örebro

Nu kan du spara anhörigs DNA – efter döden – i ett smycke

Färre svenskar är intresserade av att begravas på en kyrkogård, det menar Ulf Lernéus på Begravningsbyråer. Istället vill man uppleva den sista vilan på en bergstopp, eller i ett smycke – men hur går det till egentligen?

Polisen rapporterar om brand, Härnösand

"Härnösand, larm om brand i byggnad i centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Cloetta stoppar choklad

1 timme sedan
Godistillverkaren Cloetta stoppar färdiga produkter i sitt lager sedan deras råvaruleverantör informerat dem om ett misstänkt problem med en produkt.

Fejkade ID-kort för 45 kronor – direkt i mobilen

1 timme sedan
Minderåriga använder sig av olagliga appar för att köpa snus och andra varor med åldersgräns. Apparna efterliknar BankID-varianter som Freja och är trovärdiga, och går att köpa för 45 kronor. Då får användaren ett fejkat ID-kort direkt i mobilen som är nästan perfekta kopior.

Voi rasar på Fröken Snusk: "Samtal från våra advokater"

1 timme sedan
Konflikten mellan Fröken Snusk, Rasmus Gozzi och elsparksbolaget Voi är ett faktum. Efter Gozzis hån mot företaget slår Voi tillbaka: – Gozzi Records kan förvänta sig ett samtal från våra advokater.