Klassisk bild när Björn Borg, 55 år idag, precis vunnit sin tredje Wimbledontitel 1978.
1 av 6
Klassisk bild när Björn Borg, 55 år idag, precis vunnit sin tredje Wimbledontitel 1978. - Foto: SvD/SCANPIX
Det ryska dataspelet Tetris är fortfarande populärt på till exempel Facebook och i Iphone.
2 av 6
Det ryska dataspelet Tetris är fortfarande populärt på till exempel Facebook och i Iphone. - Foto: Mark Lennihan / AP
Drive-in-bio har aldrig riktigt slagit igenom i Sverige, men det kanske är dags nu?
3 av 6
Drive-in-bio har aldrig riktigt slagit igenom i Sverige, men det kanske är dags nu? - Foto: KIM D JOHNSON / AP
Allierade trupper som precis landstigit i Normandie den 6 juni 1944.
4 av 6
Allierade trupper som precis landstigit i Normandie den 6 juni 1944. - Foto: PRESSENS BILD / SCANPIX
Sex and the City-gänget poserar med Golden Globe-pris år 2000.
5 av 6
Sex and the City-gänget poserar med Golden Globe-pris år 2000. - Foto: KEVORK DJANSEZIAN / AP
Städerna färgas gula och blåa på nationaldagen men för den som väljer att inte fira listar vi andra händelser som är värda att uppmärksamma.
6 av 6
Städerna färgas gula och blåa på nationaldagen men för den som väljer att inte fira listar vi andra händelser som är värda att uppmärksamma. - Foto: Maja Suslin / SCANPIX

Det här kan du fira i stället för nationaldagen

Många firar nationaldagen men andra väljer att avstå. Vi listar saker man kan fira i stället.


Historien bakom den 6 juni

Den 6 juni är ett datum som firats i Sverige sedan länge, även om det först 1983 bestämdes att det är landets nationaldag.

Till att börja med var det den 6 juni 1523 som Gustav Vasa valdes till Sveriges kung och Kalmarunionen upphörde. Han var dock inte kung över Skåne, Blekinge och Halland som då tillhörde Danmark.

Regeringsformerna 1809 och 1974 antogs just den 6 juni.

Sedan 1916 är dagen också "Svenska flaggans dag" efter att ägaren av Skansen och Nordiska muséet inlett festligheter i fosterländsk anda, bland annat för att dra in pengar till Skansen.

Det går med detta i bakhuvudet att konstatera att den 6 juni inte alls har en så tydlig historisk koppling som till exempel 17 maj i Norge eller 4 juli i USA.

STOCKHOLM. I såväl huvudstaden som i resten av landet pågår nationaldagsfirandet för fullt, med kungafamilj och extra allt. Många väljer dock att inte fira den 6 juni eftersom nationaldagen inte känns tillräckligt spännande. Nyheter24 ger några förslag på vad man kan man fira i stället - när det ändå är röda dag och allt.

Björn Borgs födelsedag

Sveriges absolut bäste tennisspelare genom tiderna, kanske rentav bäste idrottare, fyller 55 år på nationaldagen. Han förtjänar också lite uppskattning dagen efter att Rafael Nadal tangerat hans rekord i antal segrar i Franska Öppna.

Lanseringen av Tetris

Alla datanördar där ute kan kosta på sig att vara lite nostalgiska en dag som denna och fira att det klassiska dataspelet Tetris släpptes för exakt 27 år sedan. Skönt för den som vill ha en anledning att sitta framför datorn på den röda dagen.

Öppningen av den första drive-in-bion

Vi har alla sett fenomenet på amerikansk film men i Sverige har inte drive-in-bion fått något större genomslag. Detta trots att världens allra första sådana öppnade redan 1933 i New Jersey. Det känns betydligt hetare än det svenska fenomenet bilbingo i alla fall.

Dagen D – landstigningen i Normandie

På måndagen är det 67 år sedan världens genom tiderna största militära amfibieoperation när 155 000 allierade soldater landsteg i Normandie för att befria det tyskockuperade Frankrike. En minst sagt mer betydelsefull del av historien än den svenska flaggan.

Sändningen av det första Sex and the City-avsnittet

Den 6 juni 1998 startade tevekanalen HBO sin nya serie "Sex and the City" med ett dubbelavsnitt. Sex säsonger och två filmer senare är det en enorm kassasuccé och dvd-boxarna säljs på löpande band. Läge för ett marathon i soffan för att fira?

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Polisen rapporterar om trafikolycka, Lund

Morgonens nyheter 18 april

Här är morgonens nyheter i korthet.

Malmö: Polisen rapporterar om misshandel

"Kvinna gripen, Malmö.", skriver polisen på sin hemsida.

Något lägre vinst för Tele2

Mobiloperatören Tele2 redovisar ett rörelseresultat på 1 250 miljoner kronor för det första kvartalet 2024. Det kan jämföras med vinsten på 1 264 miljoner kronor motsvarande period föregående år.

Swedbank ser räntesänkningar från maj

Efter en tålmodig väntan börjar Riksbanken sänka styrräntan i maj. Från sommaren ses en gradvis återhämtning av ekonomin, skriver Swedbank i sin konjunkturrapport.

Minskad orderingång för ABB

Den svensk-schweiziska automationskoncernen ABB redovisar ett rörelseresultat på 1 217 miljoner dollar för det första kvartalet 2024.