Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Därför vill hon lägga ner sitt eget parti

- 06/06/2011, 18:22 -
Göran Hägglund och kd slåss för sin existens.
1 av 2

Göran Hägglund och kd slåss för sin existens.

Bertil Ericson / SCANPIX

Lilith Svensson.
2 av 2

Lilith Svensson.

Karin Linde

Kristdemokraterna slåss för sin egen död och ett gemensamt alliansparti.

I en motion till kristdemokraternas riksting, som hålls den 30 juni i år, föreslår tre kristdemokrater att partiet ska läggas ner.

I stället ska kd, som blev riksdagens minsta parti i valet 2010, bilda gemensamt alliansparti med centerpartiet, folkpartiet och moderaterna.

Lilith Svensson, som sitter i kommunfullmäktige i Varberg, är en av kristdemokraterna som lagt fram förslaget. Enligt henne är det viktigaste skälet att det stärker hela alliansen att göra gemensam sak snarare än att fortsätta samarbete på det sätt man gör i dag. Men förslaget kommer inte att få stöd från partistyrelsen och medhållet är begränsat inom partierna.

- Det är många som inte håller med givetvis. Man tycker att det finns ett värde av att vara fyra olika partier som kan profilera sig och att man har den bredden, säger Lilith Svensson till Nyheter24.

Samtidigt menar hon att det finns ett intresse bland väljarna för ett gemensamt parti. Inte minst för att de redan uppfattar alliansen som en fast konstellation.

- När man backat så som vi gjort  och väljarna uppfattar alliansen som ett enda parti, för många gör det, då blir moderaterna symbolen för alliansen. Är man osäker på vilka man ska rösta på då lägger man kanske rösten på det största partiet, säger Lilith Svensson.

Tror du att det kan skada kd, som redan går dåligt i opinonsmätningarna, när ni går ut och vill lägga ner partiet?

- Jag känner är att det är viktigt att man kan lägga fram olika förslag och diskutera dem. Sen måste man inte göra så som vi föreslår men man måste våga se nya sätt att samarbeta, det är viktigt att man inte sluter leden så mycket att man inte längre diskuterar alternativ.

Lilith Svensson säger att hon fortfarande tycker att valresultatet gör henne väldigt besviken och att det var alldeles för lågt. Men hon tror i nuläget inte att hon kommer få sin vilja igenom.

- Ska jag vara realistisk är det kanske inte så jättegoda chanser men det är ändå en viktig fråga att lyfta, säger hon till Nyheter24.