Roger Mogert (s).
1 av 2
Roger Mogert (s). - Foto: Yvonne Åsell/SvD/Scanpix
Moderata socialborgarrådet Anna König Jerlmyr.
2 av 2
Moderata socialborgarrådet Anna König Jerlmyr. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

"Bakvänd Robin Hood-politik"

Oppositionsborgarrådet menar att den förda politiken i sig leder till ökat socialbidragsberoende.


Socialbidragsberoendet i Stockholm är kostsamt och väntas överstiga stadens budget med nära 90 miljoner kronor bara i år. Det framgick i en artikel i Dagens Nyheter på tisdagen. I artikeln medger finansborgarråd Sten Nordin (m) att budgetprognosen varit för låg och byggt på att socialbidragsberoendet ska minska. Något som alltså inte skett. I till exempel Hässelby-Vällingby stadsdel räknar man med ett underskott på nära 22,5 miljoner. Och det kommer inte som någon överraskning.

- För vår del minskade budgeten med cirka 17 miljoner för 2011, och den byggde på ett mer optimistisk arbetsmarknadsläge. Så det är ingen överraskning för oss, säger Leif Spjuth, stadsdelsdirektör i Hässelby-Vällingby.

Enligt honom tillfrågas stadsdelarna inte i någon större utsträckning när budgeten planeras.

- Budgeten läggs ju centralt och vi får den från fullmäktige. De gör prognoser och bedömningar, när man la budgeten under 2011 baseras det de prognoser man gör centralt. Sen får vi på stadsdelarna förhålla oss till det, säger han till Nyheter24.

Även från oppositionens håll är man kritisk till hur budgeten planeras. När socialdemokraterna styrde Stockholm prövades en annan modell.

- Det vi hade när vi styrde var ett system där man tillfrågade stadsdelsförvaltningar vilka inriktningar och kostnader de såg som var på väg. Då fick man ett styrdokument ett halvår innan budgeten och det har man avskaffat nu. Jag ska inte säga att det var optimalt eller felfritt, men det var ett försök, säger oppositionsborgarrådet Roger Mogert (s) till Nyheter24.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr menar att det redan nu finns möjligheter för stadsdelarna att flagga för ökade kostnader men poängterar att det ofta blir bättre till hösten än prognoserna på våren. Det centrala är dock att stadsdelarna inte kommer att drabbas, säger hon.

- Stadsdelarna kommer att få kompensation för det här. De ska inte behöva skära på något och inte heller spara på något utan ska känna trygghet i att de kompenseras.

Hur drabbar det staden i övrigt?

- Vi har sedan tidigare reserver i staden och en stad med ansvarsfull ekonomi har alltid utrymme. Prognoser är alltid prognoser, så det ska alltid finnas såna möjligheter, säger hon till Nyheter24.

Roger Mogert medger att det kan vara svårt att göra prognoser över socialbidragskostnaderna och att även socialdemokraterna gjort felaktiga prognoser förr. Men samtidigt menar han att man borde förstått att den förda politiken skulle leda till ökade socialbidragskostnader.

- Det är en bakvänd Robin Hood-politik. Det blir ganska tydligt i Stockholm, i den barnfattigdomsrapporten som kom för ett år sedan såg vi att barnfattigdomen nästan utaderats i Vasastan, men ökade i till exempel Vantör och Järva, säger Roger Mogert och fortsätter:

- Stan dras väldigt tydligt isär, och det har med den förda politiken att göra.

En beskrivning som Anna König Jerlmyr vänder sig emot.

- Stockholm är nere i rekordlåga nivåer när det gäller ekonomiskt bistånd, men har man gått i bidragsberoende under flera år är det väldigt jobbigt, det måste man ha förståelse för.

 

Ett längre perspektiv

Stadsdelsdirektören i Hässelby-Vällingby, Leif Spjuth, säger till Nyheter24 att man jobbar aktivt med varje person beroende av ekonomiskt bistånd med målet att de ska få en egen försörjning men vill inte kommentera om man bäst gör det med lägre eller högre socialbidrag än nu.

- Det kan jag inte kommentera, vi har de riktlinjer vi har som vi följer.

Oppositionsborgarrådet Roger Mogert menar att man ska ha ett längre perspektiv i politiken för att kunna se värdet av till exempel offentliga anställningar i stället för att skära ner ytterligare.

- För ett samhälle är det alltid en plusaffär att ha folk i jobb snarare än arbetslösa. På kort sikt kanske man inte företagsekonomiskt räknar hem det, men på lång sikt tror gör man nog det även företagsekonomiskt, säger han och fortsätter:

- Det kostar att ha ökade klyftor generellt. Klyftan är i sig kostsam och det kommer många andra samhällskonflikter som kostar i och med den.

Socialborgarrådet Anna König Jerlmyr vill att regeringen ska göra en lagändring så att en person som har försörjningsstöd också ska få tjäna pengar på till exempel deltidsarbete, för att det ska bli lättare att ta sig ur sitt bidragsberoende. Hon utesluter inte inte heller att offentliga anställningar kan  vara en väg att gå.

- Det kan vara ett sätt och det erbjuder staden också till unga. Men det kan också vara handslag tillsammans med näringslivet så att också de ska känna också ska känna ett socialt ansvar, vilket många av dem redan gör, säger hon till Nyheter24.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

IS uppges ha dödat syriska soldater

1 timme sedan
Tjugo soldater tillhörande den syriska armén eller grupper allierade med regimen har dödats i två attacker genomförda av terrorgruppen IS, uppger det Londonbaserade Syriska människorättsobservatoriet (SOHR).

Sverige återlämnar kranier till Finland

1 timme sedan
Karolinska institutet (KI) ska överlämna 82 kvarlevor av finländskt ursprung till Finland, har regeringen beslutat.

Netflix krossade förväntningarna

igår 22:16
Netflix krossade marknadens förväntningar under det första kvartalet, visar strömningsjättens delårsrapport.

Soldater varnas efter fylleri på Livgardet

igår 22:10
Tre soldater på Livgardets regemente i Kungsängen varnas av Försvarsmakten efter ett fylleslag en kväll i mars, rapporterar Mitti.

Trump vinnare på dyster New York-börs

igår 22:08
Det går tungt på Wall Street. För femte handelsdagen i rad stängde New York-börsens breda index, S&P 500, på minus – ned 0,2 procent. Det är den längsta svackan sedan i oktober, enligt CNBC.