UD: Lugn i båten - trots våldtäkterna av svenskor

- 09/06/2011, 13:52 -
Det finns ingen anledning att vara räddare på semestern än någon annanstans.

Det finns ingen anledning att vara räddare på semestern än någon annanstans.

Leif R Jansson / SCANPIX

Researrangörerna har god beredskap när någon brottsutsätts och ser ingen ökad risk med resor till turistparadisen.

Sommaren är här och svenskarna börjar otåligt packa sina väskor inför semesterns solresor. Samtidigt oroar sig många efter de uppmärksammade våldtäktsfall som drabbat två svenska kvinnor som turistat på grekiska Samos respektive i turkiska Antalya.

Medan den ena kvinnan - ”Anna” - efter våldtäkten på Samos misstroddes och åtalades för förtal har den turkiska polisen häktat en misstänkt man i det andra omskrivna ärendet.

- Ja, en person sitter häktad. Det väntas bli rättegång om en till en och en halv månad och kvinnan har rest hem till Sverige, säger Miriam Mannbro på UD:s presstjänst till Nyheter24.

Från UD:s håll konstaterar man också att det generellt inte finns någon anledning att vara extra orolig för våldtäkter när man åker utomlands. Man betonar att risken att brottsutsättas finns överallt - även i Sverige.

Magdalena Öhrn är informationschef på Vingresor, som arrangerar resor såväl turkiska Antalya och ett antal grekiska öar liknande Samos. Hon säger att beredskapen om man utsätts för brott på resan är god när man åker med paketresearrangörerna.

- Vi har skandinavisktalande personal på plats så man får hjälp med sjukhusbesök, polis och annat. Vi finns på plats vad som än händer, säger hon till Nyheter24.

På researrangören Apollo ger man en liknande bild.

- Våldtäkter inträffar en eller två gånger per år för oss. Den beredskap vi har är att vår personal finns tillgänglig dygnet runt, det finns jourtelefon där man kan nå personal dygnet runt och vi kan hjälpa till med rent praktiska saker som att komma i kontakt med sjukhus och få en tolk och sånt, säger Kajsa Moström, informationschef på Apollo, till Nyheter24.

 

Sunny Beach-stöket fick Apollo att kontakta polis

De uppmärksammade våldtäktsfallen kan lätt ge känslan av en eskalerande fara men varken från UD eller researrangörernas håll ser man någon ökning av våldtäkter på resorna. Inte heller har man normalt sett några problem med att den lokala polisen misstror anmälande turister eller behandlar brottsoffer dåligt. Finns det anledning att oroa sig agerar man dock.

- För ett par somrar sedan, 2008, var det ju väldigt stökigt i Sunny Beach i Bulgarien och då tog vi själva kontakt med den lokala polisen och lyfte frågan med dem, säger Kajsa Moström och konstaterar att såväl resandet till Sunny Beach som problemen där dock har minskat.

Och varken Ving eller Apollo uppmanar sina resenärer att vara extra vaksamma på vissa resmål.

- Nej, det handlar om sunt förnuft var man än åker, vare sig det är till Båstad eller Cypern, det är inget vi uttalar utan det är upp till varje individ, säger Magdalena Öhrn till Nyheter24 och fortsätter:

- Vi skulle aldrig ha resor till någonstans där man inte kan känna en trygghet.