1 av 2
- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX
Jytte Guteland ser en grön framtid för socialdemokraterna.
2 av 2
Jytte Guteland ser en grön framtid för socialdemokraterna. - Foto: Janerik henriksson/Scanpix

Juholts 100 första dagar

Våga öppna och modernisera partiet, säger Jytte Guteland.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Jytte Guteland

Jytte Guteland är född 1979 i Huddinge i Stockholm och har varit förbundsordförande för SSU (socialdemokratiska ungdomsförbundet) sedan 2007 då hon efterträdde Anna Sjödin. I februari 2011 annonserade Guteland att hon avgår i samband med SSU-kongressen i augusti 2011.

Guteland har tidigare arbetat som politisk sakkunnig på finansdepartementet och utbildningsdepartementet.

Avgående SSU-ordföranden och tidigare Nyheter24-bloggaren Jytte Guteland intervjuas av Nyheter24 om socialdemokratins framtid och Håkan Juholts 100 första dagar. Guteland har tidigare sagt att de 100 första dagarna blir avgörande Juholts framtid. 

Du sa efter kongressen att Håkan Juholt får hundra dagar på sig att "visa på en ny, öppnare och modernare partiidentitet. Han måste ingjuta framtidstro." - hur tycker du han har lyckats?

Jag skulle ge honom sex eller sju av tio i betyg. Han har förändrat partiet och hunnit med att att få folk att känna att det är någonting nytt och inte förutsägbart.

Det blir inte en tia, eftersom partiledningen gjorde några misstag i början då man inte tog in fler unga personer vilket skapade stor besvikelse. Jag hoppas partiledningen inser och förstår detta. Vi behöver mångfald, fler unga och nya perspektiv utanför den innersta partikärnan. Det har blivit för ålderstiget och homogent.

Vilka punkter som SSU efterlyst har Håkan Juholt levt upp till?

Juholt är tydlig med att han vill ha en ny skolpolitik och har talat mycket om strukturella problem i skolan. Där ligger han i linje med SSU. Vi tappar i internationella jämförelser och kunskapsglappet mellan olika delar av landet ökar. Detta är ett stort problem som inte bara regeringen bär ansvar för. Han har också lyft debatten om barnfattigdomen vilket vi tycker är viktigt. Alla förlorar på om alla barn inte får chansen att nå sina drömmar.

Vilka är de viktigaste punkterna där Juholt fortfarande måste leverera?

Jag hade velat se ett bra program för att bryta arbetslösheten och skapa nya jobb. Vi måste bli tydligare med att de gröna jobben är välfärdens framtid. Vi ska vara det mest progressiva partiet för att genomföra den gröna omställningen och inte göra walk-over till andra partier. Detta ska socialdemokraterna göra för vi har insikten om att man inte ska sitta på gamla jobb utan skapa framtidens jobb.

Många oroade sig över att storstadsväljarna kommer bli svårast att locka för Håkan Juholt - vad tror du om det efter 100 dagar?

Jag tror att Juholts styrka är att han har energi och handlingskraft samt att folk fortfarande inte har bestämt sig om honom ännu. Det finns en känsla av ett nytt ledarskap. För att fånga storstadsväljarna måste man fånga tidens stora trender. De frågorna är oftast större i städerna. Där kommer just grön omställning, jämställdhet och nya jobb in i bilden.

Är socialdemokraterna ett öppnare parti nu än för ett år sedan?

Ja det är vi, för vi har mer självinsikt idag. Det är det första steget. Den självkritiska debatten har varit vägledande men vi är inte framme vid resultatet ännu. När man vet var man står kan man börja göra något åt det. Men det finns mycket kvar att göra.

Tror du att de förbättrade opinionssiffrorna beror på en Juholt-effekt eller på något annat?

Jag tror det är en kombination av att partistyrelsen har visat att man gör nya saker och lyfter nya debatter. Det finns en nyfikenhet nu på socialdemokraterna. Det finns också en Juholteffekt efter den svåra vintern och eftervalsdebatten. Man ser att partiet på allvar har reagerat över hur man underkändes av väljarna och man går inte i samma hjulspår längre.

Vilka frågor kommer SSU försöka få partiet att driva hårdare?

Vår kongreess i sommar kommer handla om jobben, skolan och en allmän debatt om välfärden. Temat för kampanjen är "frihetligt sverige - jämlikt sverige". Vi vill lyfta nya ideologiska debatter och diskutera vad som är frihet för nya generationer i Sverige. Jobbdebaten kommer handla mycket om grön omställning, miljö och energifrågor. Det är vårt fokus.

På borgerliga ledarsidor har man skrivit att Håkan Juholt i praktiken inte har någon chans att någonsin bli statsminister. Kommentar till det?

Jag tror att Juholt har en god chans. Men jag tror att det vilar i både partiets händer och i hans egna. Han måste ha en ödmjukhet inför utmaningen och förstå och angripa svårigheterna. Han har energin, styrkan och han verkar ha modet som krävs att förflytta socialdemokraterna i en framtidsriktning för att väljarna ska se att partiet brinner för framtiden och för att förbättra Sverige.

Du är avgående SSU-ordförande. Hur känns det att lämna förbundet och vad ska du göra nu?

Det känns på många sätt. Jag kommer bli väldigt rörd på kongressen och mycket nostalgisk. Tiden är mogen, jag börjar bli gammal och det är dags för den nya generationen att ta över. Jag ska plugga nu, jag har lite kvar på min ekonomiexamen och sedan hoppas jag ta en magisterexamen också.

/
/
/
/
/
/
SSU