Anis eller turkisk peppar?
1 av 2
Anis eller turkisk peppar? - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Lakritsroten har helt oprovocerat skapat krograbalder.
2 av 2
Lakritsroten har helt oprovocerat skapat krograbalder. - Foto: Anders Wiklund/Scanpix

Lakritsshots olagligt - för osvenskt

Den nya alkohollagen tvingar restauranger att blanda med traditionellt svenska örter som anis och fänkål - inte lakrits.


Alkohollagen och tillståndsenheten

Enligt tillståndsenhetens hemsida nämns "Kryddning av snaps" i nya alkohollagen på följande vis:

"Den som har ett stadigvarande tillstånd att servera spritdrycker har, efter anmälan till kommunen, rätt att krydda spritdryck för servering som snaps i den egna serveringsrörelsen. Det handlar enbart om att snaps kunna servera vad som i allmänt tal benämns brännvin, som har kryddats på restaurang enligt eget recept."

Den nyligen förändrade alkohollagen, som tidigare förbjöd restauranger att blanda egen sprit, har nu förbjudit en restaurang att blanda vodka med till exempel turkisk peppar eller lakrits. I stället bör de använda sig av traditionella svenska blandningar som exempelvis malört och anis.

– Formuleringen från tillståndsenheten att det inte är tillräckligt traditionellt svenskt är en olycklig formulering, men utfallet har inte blivit helt lyckat och det finns anledning att se över lagen säger Jan R Andersson till Nyheter24. Andersson är moderaternas talesperson i alkoholfrågor och initiativtagare till lagen.

Det hela har uppdagats sedan krogen Mello Yello i Malmö tvingasts att köpa in färdiga blandningar i stället för att blanda med salmiak, turkisk peppar eller lakrits , rapporterar Metro.

– Min avsikt var en helt annan. Många restauranger i hela Sverige blandade egen snaps olagligt. Det var bara Operakällaren hade tillstånd att blanda egen och jag tyckte att detta skulle regleras. Upprinnelsen till lagen handlade om möjligheten att blanda traditionella snapsar, det är kanske därför som man tolkat förarbetet i lagen till att det endast skulle handla om det, och inte modernare alternativ, som just lakritsshots, avslutar Andersson.

Operakällarens blandar snaps av anis, pomerans och fänkål som har varit okej hittills, men att blanda med lakrits, icke.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Kadyrov sjuk – Kreml letar arvtagare

Polisen i Boden rapporterar om trafikolycka

"Singelolycka på Garnisindsgatan/Kyrkgatan i Bodens centrum.", skriver polisen på sin hemsida.

Polisen rapporterar om trafikolycka, Älvsbyn

1 timme sedan
"Larm om trafikolycka på riksväg 94/länsväg 356 i Älvsbyn.", skriver polisen på sin hemsida.

Vinstlyft för Hemnet

1 timme sedan
Bostadsannonssajten Hemnet redovisar ett rörelseresultat på 99 miljoner kronor för årets första kvartal. Det kan jämföras med vinsten på 68 miljoner under motsvarande kvartal ett år tidigare.

Stort vinstfall för JM

1 timme sedan
Bostadsbyggaren JM gjorde en rörelsevinst på 160 miljoner kronor för första kvartalet, ner från 417 miljoner samma period i fjol.

Polisen rapporterar om rattfylleri, Karlstad

1 timme sedan
"Misstänkt påverkad bilist stoppad på Färjestad", skriver polisen på sin hemsida.