Eric Rosén menar att Berlusconi är en "tokig pajaspolitiker".
1 av 3
Eric Rosén menar att Berlusconi är en "tokig pajaspolitiker". - Foto: Karin Bylund
Berlusconi själv uppmanade folk att strunta i att rösta.
2 av 3
Berlusconi själv uppmanade folk att strunta i att rösta. - Foto: Andrew Medichini/SCANPIX
3 av 3
- Foto: Geert Vanden Wijngaert/AP/Scanpix

Eric Rosén: "Välkommen minirevolution mot Berlusconi"

KRÖNIKA. Italiens folk i demokratisk minirevolution.


Silvio Berlusconi är en stormrik tokig pajaspolitiker med en demokratisk trovärdighet lika låg som många diktatorers.

Hela Berlusconis varande och blivande i den italienska politiken är en orgie i vänskapskorruption och andra mer konkret olagliga ageranden. Hela det italienska politiska systemet har länge genomsyrats av ledarens oegentligheter. Det har luktat riktigt ruttet.

Att en liten, och i allra högsta grad demokratisk, revolution nu ägt rum just där är därför lika förvånande som det är glädjande.

När Berlusconi på söndagen och måndagen förlorade fyra folkomröstningar med förkrossande siffror är demokratins seger över korruptionens, folkets över en urspårad elit.

Över 90 procent av de röstande motsatte sig samtliga regeringsförslag. Valdeltagandet var med 56-57 procent relativt sett högt trots att Berlusconi manat till röstskolk och att omröstningarna medvetet satts till en helg där italienarna traditionellt sett är lediga och gör allt annat än röstar (lite som när FRA-lagen klubbades igenom i Sverige). 95 procent ratade förslaget om åtalsimmunitet för ministrar (!) och 94 procent sa nej till planerna på att återinföra kärnkraft.

Ett bakslag för Silvio Berlusconi är per definition ett framsteg för demokratin. Samtidigt är tonen mot mister Silvio oerhört försonlig inom EU. Statsminister Fredrik Reinfeldt skulle aldrig drömma om att säga ett kritiskt ord om den italienske premiärministern och även utrikesminister Carl Bildt vaktar noga sin tunga. Ingen big dog attitude i den relationen inte.

Svenska politiker har för vana att vara försiktiga också med att kritisera diktatorer så det är inte helt förvånande att en ledare för en relativ demokrati får det lite mindre hett om öronen. Men så som det sett ut i Italien under Berlusconi – framför allt de senaste åren – är det nästan pinsamt att vi delar union med Italien utan att vädra våra invändningar offentligt.

Kanske kan Reinfeldt och Bildt, eller för all del Håkan Juholt och Gustav Fridolin, hämta kraft i det italienska folkets sågning av Berlusconis förslag. Kanske kan minirevolutionen ingjuta mod också i svenska makthavare?

Se ett inslag om Berlusconis valnederlag:

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!