Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Överläkare skrev ut mängder narkotika till ungdomar – två dog

1 av 3

Allover

2 av 3

Fredrik Persson/Scanpix

3 av 3

Mikael Fritzon/Scanpix

Nyheter | 16/06/2011 15:51

Två har dött och minst sex andra ungdomar, däribland blandmissbrukare, har fått stora mängder narkotika utskriven av läkaren. Nu stängs han av.

En överläkare i Värmland har anmälts till Socialstyrelsen efter att två ungdomar dött av hans, i stora mängder, utskrivna läkemedel.

De två ungdomarna, 18 och 19 år, dog efter att ha överdoserat narkotikan från läkaren, skriver NWT.

Mamman till 19-åringen har flera gånger försökt stoppa läkaren från att skriva ut medicin till sonen. Efter att läkaren skrivit ut 100 Xanor, 56 Lyrica och 30 Stilnoct, ringde hon upp sjukhuset.

– Jag ringde och sa att de inte kan skriva ut så här mycket mediciner. Kommer det en kille som har problem skriver man väl inte ut narkotika?, säger mamman till NWT.

Läkarens narkotika hittad hos flera ungdomar

Nu uppdagas det att flera ungdomar fått stora mängder narkotika utskriven av läkaren.

– Vi har fått indikationer på att väldigt många unga fått väldigt mycket narkotikaklassade preparat utskrivna av läkaren, säger Lars Bloompolismyndigheten i Värmlands län till Nyheter24.

De utskrivna läkemedlen har även hittats hos ett flertal blandmissbrukare och polisen misstänker att de sålt stora mängder vidare.

– Flera radiobilar har kommit i kontakt med ungdomar och blandmissbrukare som haft flera av de här drogerna med sig, säger Rolf Sandberg, chef på polismyndigheten i Värmlands län, till Nyheter24.

Landstinget och Socialstyrelsen utreder
Landstinget och Socialstyrelsen har nu startat två utredningar som ska ta reda på om Läkaren begått något fel. Läkaren är avstängd medan utredningen pågår.

Kan läkaren ha gjort sig skyldig till brott?

– Inget polisiärt brott vad vi ser i dagsläget, säger polischef Rolf Sandberg till Nyheter24.