Polisen satsar ännu hårdare på att stoppa knarket.
1 av 3
Polisen satsar ännu hårdare på att stoppa knarket. - Foto: Scanpix
Festivalen har en ung publik som knarkar mer än hårdrockare.
2 av 3
Festivalen har en ung publik som knarkar mer än hårdrockare. - Foto: Scanpix
Polisen storsatsar på att få bort användandet av droger bland ungdomarna på Peace & Love.
3 av 3
Polisen storsatsar på att få bort användandet av droger bland ungdomarna på Peace & Love. - Foto: NIKLAS LARSSON / SCANPIX

"Ungdomar knarkar mer än hårdrockare"

Peace & Love drar till sig knarket.


Säkerheten på Peace & Love

Totalt arbetar 2 000 personer med säkerheten under festivalveckan och då är polisen inte inräknad.

Kommenderingschefen Thomas Hellgren vill inte kommentera hur många som arbetar men uppger att det är fler än någonsin.

Enligt festivalchefen Patric Hammar arbetar 110 ordningsvakter.

200 personer arbetar med festivalsjukvård och utöver det använder de sig av vanlig security som vandrar omkring på festivalområdet.

BORLÄNGE. Inför årets Peace & Love har polisen gått ut med att de kommer satsa stenhårt på att få bort knarket från festivalen. Den typiska festivalbesökaren är ung och de unga tar gärna med sig droger till festivalen, menar polisen.

– Ungdomarna tar med sig sitt beteende till festivalen. Den största problembilden är inne på camping, säger Thomas Hellgren kommenderingschef Borlängepolisen, till Nyheter24.

Enligt Thomas Hellgren är det en uppsjö droger som förekommer på festivalområdet. Internetdroger, marijuana, hasch, amfetamin, kokain, ectasy och läkemedel är de vanligaste. Och vid de flesta ingripanden som polisen gör så rör det sig om eget bruk snarare än narkotikaförsäljning.

På Göteborgsfestivalen Metaltown var det betydligt färre som greps för narkotikabrott. Under helgen tog polisen, som Nyheter24 tidigare berättat, bara en knarksyndare bland 52 000 besökare. Men enligt Thomas Hellgren är det inte så konstigt då Peace & Love har fler ungdomar på sin festival.

– Det handlar om vilken typ av publik man har. Hårdrock är inte lika förknippat med droger, säger Thomas Hellgren till Nyheter24.

Festivalchefen Patric Hammar är väl medveten om drogproblemet. Under flera år har de aktivt arbetat med ett flerstegsprogram. Till årets festival har arrangörerna valt att satsa på campingen där ungdomarna bor i en veckas tid.

– Vi har en säkerhetsorganisation på ca 2 000 personer. Det finns rutiner på hur det ska agera och vi sätter gärna ribban väldigt högt, säger Patric Hammar till Nyheter24.

Peace & Love drar igång den 28 juni och håller på till den 3 juli.

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!