Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen varnade för rumäner, mörkhyade och chilenare

- 21/06/2011, 14:40 -
Polisen skulle varit tydligare med att det handlar om inresta ligor menar brottsförebyggare Anna Schelin.
1 av 2

Polisen skulle varit tydligare med att det handlar om inresta ligor menar brottsförebyggare Anna Schelin.

JESSICA GOW/AP/SCANPIX

I varningsutskicket från polisen pekas rumäner, sydamerikaner och litauer ut.
2 av 2

I varningsutskicket från polisen pekas rumäner, sydamerikaner och litauer ut.

Faksimil/Polisen

– Det är en olycklig formulering, säger Anna Schelin vid närpolisen i Huddinge, till Nyheter24.

HUDDINGE. Särskilda inbrottsgruppen i söderort ville uppmärksamma engagerade i "Grannsamverkan" på den ökande trenden av inbrott i distriktet. I ett olyckligt utskicket varnades de för rumäner, litauer och sydamerikaner som beskrevs som "Fenomen att vara vaksamma på och som kan sättas i samband med tillgreppsbrott just nu i närliggande granndistrikt." Närpolisen i Huddinge skickade ut mejlet till boende och nu har en mottagare anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

Anmälaren skriver: "Fick detta angående grannsamverkan från polisen. Ifrågasätter att det är ok att peka ut folkgrupper på detta sätt"

– Det är en olycklig formulering. Det är inresta ligor som det syftar på och det kanske vi skulle ha lagt till, säger Anna Schelin, brottsförebyggare vid Närpolisen i Huddinge, till Nyheter24.

Anna Schelin visste inte om att händelsen anmälts till JO men hon har däremot fått ett samtal från en man som undrade varför mejlet skickades ut.

– Jag fick förklara för honom och då förstod han bättre. Grunden är att det är många inbrott just nu. Det är inget rasistiskt att kalla någon för sydamerikan eller rumän, säger Anna Schelin till Nyheter24.

Jonny Pettersson är kommenderingschef för polisen i Skärholmen och han menar att varningsutskicket var menat som ett arbetsmaterial för poliser.

– Det är ju jätteolyckligt om de tycker att vi drar alla över en kam. Polisen som har skickat ut det här har inte gjort den tolkningen, säger Jonny Petterson och fortsätter.

– Som polis skulle jag aldrig tolka det här på ett rasistiskt sätt. Det borde vara självklart att man inte tolkar det viset, säger Jonny Pettersson till Nyheter24.