Polisen skulle varit tydligare med att det handlar om inresta ligor menar brottsförebyggare Anna Schelin.
1 av 2
Polisen skulle varit tydligare med att det handlar om inresta ligor menar brottsförebyggare Anna Schelin. - Foto: JESSICA GOW/AP/SCANPIX
I varningsutskicket från polisen pekas rumäner, sydamerikaner och litauer ut.
2 av 2
I varningsutskicket från polisen pekas rumäner, sydamerikaner och litauer ut. - Foto: Faksimil/Polisen

Polisen varnade för rumäner, mörkhyade och chilenare

– Det är en olycklig formulering, säger Anna Schelin vid närpolisen i Huddinge, till Nyheter24.


Så här beskrivs nationaliteterna

Sydamerikaner - i första hand från Chile. Flera tips om att garanter som hushåller med rum och mat tagit hit "turister" för att begå bostadsinbrott.

Rumäner - den senaste tiden har det i olika sammanhang dykt upp anmärkningsvärt många personer med rumänskt påbrå och som kan misstänkas för diverse tillgreppsbrott, bl.a. bostadsinbrott. OBS! grupper om både kvinnor och män gripna (och sedermera släppta) för förberedelse till inbrott.

Litauer - det finns även tips och iakttagelser om att hitresta personer från Litauen just nu begår flitigt med tillgreppsbrott. Extra vaksamhet på bilar med litauiska registreringsnummer.

HUDDINGE. Särskilda inbrottsgruppen i söderort ville uppmärksamma engagerade i "Grannsamverkan" på den ökande trenden av inbrott i distriktet. I ett olyckligt utskicket varnades de för rumäner, litauer och sydamerikaner som beskrevs som "Fenomen att vara vaksamma på och som kan sättas i samband med tillgreppsbrott just nu i närliggande granndistrikt." Närpolisen i Huddinge skickade ut mejlet till boende och nu har en mottagare anmält händelsen till Justitieombudsmannen (JO).

Anmälaren skriver: "Fick detta angående grannsamverkan från polisen. Ifrågasätter att det är ok att peka ut folkgrupper på detta sätt"

– Det är en olycklig formulering. Det är inresta ligor som det syftar på och det kanske vi skulle ha lagt till, säger Anna Schelin, brottsförebyggare vid Närpolisen i Huddinge, till Nyheter24.

Anna Schelin visste inte om att händelsen anmälts till JO men hon har däremot fått ett samtal från en man som undrade varför mejlet skickades ut.

– Jag fick förklara för honom och då förstod han bättre. Grunden är att det är många inbrott just nu. Det är inget rasistiskt att kalla någon för sydamerikan eller rumän, säger Anna Schelin till Nyheter24.

Jonny Pettersson är kommenderingschef för polisen i Skärholmen och han menar att varningsutskicket var menat som ett arbetsmaterial för poliser.

– Det är ju jätteolyckligt om de tycker att vi drar alla över en kam. Polisen som har skickat ut det här har inte gjort den tolkningen, säger Jonny Petterson och fortsätter.

– Som polis skulle jag aldrig tolka det här på ett rasistiskt sätt. Det borde vara självklart att man inte tolkar det viset, säger Jonny Pettersson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Man hotade sajt – polis hittade stor mängd knark

1 timme sedan

Ja till Ukrainastöd – Biden lovar vapen i veckan

1 timme sedan
Senaten i USA:s kongress säger som väntat ja till ett stöd på nära 61 miljarder dollar till Ukraina. Kiev har väntat på stödet sedan i höstas för att stå emot Rysslands anfallskrig.

Rysk robotattack mot Charkiv

1 timme sedan
Minst två personer vårdas för splitterskador efter en rysk robotattack mot storstaden Charkiv i nordöstra Ukraina, uppger borgmästare Ihor Terechov.

Säpo vill anonymisera offentliga handlingar

2 timmar sedan
Säpo föreslår att tjänstepersoners namn bör anonymiseras i offentliga beslutshandlingar. Enligt myndigheten skulle beslut utan namn bättre skydda individer och stat mot bland annat gängbrottslighet, rapporterar Sydsvenskan.

Misstänkt grovt brott i Södertälje

idag 00:46
Två personer har frihetsberövats i samband med ett misstänkt grovt brott i västra Södertälje, enligt polisen, som är förtegen om händelsen.

Systembolagets strul berodde på hackerattack från Nordkorea

igår 22:54
Det var hackare i Nordkorea som slog till mot Systembolagets logistik i Sverige i måndags. Genom att ta stora delar av logistikbolaget Skanlogs data gisslan i en så kallad ransomware-attack lyckades hackarna slå ut tre stora lagerlokaler i Stockholm och Eskilstuna. Det rapporterar Dagens Industri på tisdagskvällen.