Kommunen låter brottsling få miljon

Luleå kommun kräver inte tillbaka pengarna kvinnan lurat till sig.


En kommunanställd Luleåkvinna skenanställde släkt och vänner. De behövde så klart inte jobba, och deras löner stoppade hon i egen ficka.

Nu är hon dömd till skyddstillsyn - men Luleå kommun kräver inte tillbaka ett öre av det miljonbelopp kvinnan lurat till sig.

– Det var något nytt för mig. Orsaken måste utredas, säger socialnämndens ordförande Eva Bergström (s) till Norrländska Socialdemokraten.

Den 42-åringa kvinnan var arbetsledare inom socialförvaltningen när brotten begicks. Hon betalade under tiden december 2000 till februari 2002 ut löner till sin pojkvän, sin mamma, sin väninna och sin bror utan att de behövde arbeta. Brodern satt för övrigt i fängelse under en del av den aktuella tiden.

Det var en av nämndemännen i tingsrätten som uppmärksammade en ledamot i socialnämnden om saken när de båda råkade träffas.

– Han frågade om vi har gott om pengar i socialnämnden eftersom vi inte krävde någon återbetalning. Jag trodde först att han skämtade, säger Staffan Eriksson (m).

Socialnämnden har tuffa sparkrav på sig både i år och nästa år, varenda krona behövs. Vem inom kommunen som ligger bakom att en miljon kronor i skattemedel efterskänks till en brottsling är ännu oklart.

Skrivet av:

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!