Sd:s tidning är ren propaganda menar anmälaren. JK friade dock Kvartalsrapporten
1 av 2
Sd:s tidning är ren propaganda menar anmälaren. JK friade dock Kvartalsrapporten - Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix
Posten delade ut Kvartalsrapporten i Södertälje och Gnesta
2 av 2
Posten delade ut Kvartalsrapporten i Södertälje och Gnesta - Foto: LEIF R JANSSON / SCANPIX

Sd:s gratistidning friad - inte rasistisk

Nyheter24 kan avslöja att sverigedemokraternas gratistidning anses inte vara hets mot folkgrupp.


JK-anmälarens kritik

Det här är termerna anmälaren reagerade på: "ekonomiska lycksökare" under rubriken "Tack för pengarna, Sverige - nu åker vi hem.

Bildtexten "ensamkommande "barnen" visar sig ofta ha skägg och ser ut som allt annat än barn" under foton av en vuxen man.

Artikeln "Köpta körkort" i sin helhet, bredvid artikeln "Invandrarungdomar i Gnesta trakasserade förståndshandikappade" samverkar till att skapa en fientlig inställning mot invandrare, eller till och med mot människor som inte ser "svenska" ut - för hur kan *** veta om en "mörkhårig bilförare" är invandrare eller inte?

SÖDERTÄLJE/ STOCKHOLM. När sd:s tidning Kvartalsrapporten damp ner i Gnestabons brevlåda reagerade hon direkt. Artiklar som "Ekonomiska lyckosökare" och "Tack för pengarna, Sverige-nu åker vi hem" fick henne att anmäla tidningen till Justitiekanslern (JK) för hets mot folkgrupp. På torsdagen kom JK:s beslut som friar Kvartalsrapporten.

– Gränserna är ganska höga och man får säga ganska mycket, säger Karin Annikas Persson handläggare på JK, till Nyheter24.

I gratistidningen fanns det även andra artiklar som den anonyma Gnestabon reagerade på i sin anmälan. "Invandrarungdomar i Gnesta trakasserade förståndshandikappade" var en av dem.

– Det här är inte samhällsinformation. Det här är propaganda och inget annat, sa anmälaren till Nyheter24.

Karin Annikas Persson kan förstå att folk reagerar och anmäler den här typen av tidningar.

– Ja visst kan ja förstå det. Men vi har bedömt att det inte är brottsligt. Det ska finnas ett stort utrymme för yttrandefriheten. Det är ett politiskt ställningstagande att den går före, säger Karin Annikas Persson till Nyheter24.

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Ryskt militärplan i krasch utanför Krim

Telia-anställd stal mobiler för 2,1 miljoner: "Systematiskt"

En före detta anställd på Telia stal hundratals telefoner till ett värde av 2,1 miljoner kronor. I ett mejl till Nyheter24 kommenterar nu Telia den före detta anställdas agerande.

Kryptokungen – från kändisvärlden till fängelse

Han byggde ett mångmiljardimperium och umgicks med politiska kändisar som Tony Blair och Bill Clinton. Det var en framgångssaga med bara ett fel – allting byggde på en rad lögner. Nu väntar 25 år i fängelse för Sam Bankman-Fried.

Deklaration 2024: Här är personerna Skatteverket kollar extra i år

Varje år gör Skatteverket riktade kontroller inom vissa områden. Har du koll på vilka privatpersoner som kollas extra i årets deklaration?

Borlänge: Polisen rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar uppges ha kolliderat vid Domnarvsrondellen i Borlängen", skriver polisen på sin hemsida.

Nya kollektivavtal inom offentlig sektorn

Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) och Sobona har tecknat tre nya kollektivavtal inom den offentliga sektorn. Men Sveriges Lärare säger nej till budet – och Vårdförbundet ska få medling med arbetsgivarna.