Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Monopol på förfesten - nya trenden bland unga

1 av 1

Jessica Gow/Scanpix

Nyheter | 01/07/2011 15:00

40 procent av Sveriges unga spelar sällskapsspel på förfesten, enligt ny undersökning.

Alfapet, Trivial Pursuit och Monopol, alla har vi spelat de klassiska sällskapsspelen. Men många trodde nog att sällskapsspelen gått förlorade med internetgenerationen. En ny undersökning gjord av Xtreme Nordic visar på motsatsen.
Hela 68 procent i åldern 20-29 år spelar sällskapsspel och 40 procent av dem spelar på förfesten.

– Det är överraskande att så många unga gillar sällskapsspel. En förklaring kan vara att det är lätt att mötas kring sällskapsspelet, det finns klara regler att följa och alla kan delta på samma villkor, säger Björn Nilsson, socialpsykolog vid Göteborgs universitet.

En vattendelare är synen på sällskapsspelens regler. 27 procent av kvinnorna tycker att regler är viktigast medan bara 14 procent av männen är av samma åsikt. Förvånande, tycker Björn Nilsson.

– Generellt sett är inte reglerna viktiga i kvinnligt umgänge, mycket beroende på att flickor och kvinnor ofta umgås två eller tre åt gången. För pojkar däremot, som ofta umgås i större grupper, brukar regler vara centralt, säger Björn Nilsson.

Sällskapsspel har förmågan att locka fram känslor i oss och sällan hänger så mycket prestige i luften.

– Det är ju en fin gräns mellan att ha tävlingsinstinkt och att bli arg eller avundsjuk, säger Björn Nilsson.