Avfallsberget växer lavinartat

- 23/02/2009, 08:54 -

"Man kan tala om avfallsinfarkt."

Vi svenskar har anledning att slå oss för bröstet när det kommer till sopsortering. Inte mindre än 80 procent av alla tidningar och förpackningar når till återvinningsstationerna.

Men det är inte nog – sopberget växer lavinartat och kommunerna hinner inte hålla efter mängderna.

– Man kan slå sig för bröstet med att Sverige hör till de bästa i världen på att göra något av avfallet. Men samtidigt har kommunerna ständiga problem med att bygga nya pannor och återvinningscentraler, för mängderna ökar så snabbt. Därför kan man tala om avfallsinfarkt, säger Johan Sundberg, som anser att minskningen 2008 är tillfällig, säger Johan Sundberg, avfallsforskare, till Svenska Dagbladet.

514 kilo per person

I genomsnitt lämnar vi årligen efter oss 514 kilo sopor per person och det är en vikt som ökar med 15 kilo per år. Detta trots att det nationella målet är att avfallet ska minska.

– Det är locket på för många politiker, eftersom det är svårt att hantera att vi ska minska vår konsumtion. Det är lättare att prata om att vi ska höja återvinningsmålet för tidningspapper. Det påverkar inte vår tillväxt, men har en klang av miljöstatus, säger Johan Sundberg, till Svenska Dagbladet.

Skrivet av: