IGchefen twittrar om buset på Södermalm.
IGchefen twittrar om buset på Södermalm. - Foto: SCANPIX

Den twittrande polisen

Peter Ågren är polisen som håller koll på södermalm - samtidigt som han twittrar om det.


Förkortningar

IGchefen använder sig ibland av förkortningar som ibland kan vara svåra att förstå.

En typisk tweet kan vara: "PP8 var fortsatt sysselsatta under gårkvällen med störande fyllerister. Känsligt ämne. Frågan är om det är ett problem eller ett tillstånd.."

PP8 eller PP betyder periodplaneringslag - arbetslaget.

Ibland skriver IGchefen YB vilket betyder yttre befäl.

Och IG i hans namn betyder Ingripandeverksamheten.

STOCKHOLM. IGchefen eller Peter Ågren, som han egentligen heter, twittrar flitigt om polisens vardagliga arbetsuppgifter på Södermalm. Vissa dagar är lugnare än andra men även om det är mindre att göra på stan behöver det inte vara lugnt på jobbet.

"I trapporna mot Högalidsparken låg det fyllon i klasar. "Skräniga men formbara", sa befälet i PP6 vilket betyder att de gör som man säger." Så twittrade Peter Ågren chef för Ingripandeverksamheten den 29 juni. Efter den uppdateringen fick IGchefen flera reaktioner från personer som var upprörda över hans ordval.

– Ett par personer har mycket åsikter om polisen. De kände väl att de blev kränkta och störda över hur jag uttryckte mig i twittret. Man kan väl välja att inte följa mig i stället för att irritera sig på mig, säger Peter Ågren, till Nyheter24.

Trots hans ordval står han fortfarande för vad han skrev. Det var dock inte meningen att hans inlägg skulle uppfattas som att han raljerade. Sedan han startade sitt konto i mars har IGchefen varit väldigt aktiv på twitter. Till en början var det meningen att han skulle använda kontot som en kommunikationsväg till sina poliser. Han hade nämligen uppmärksammat att så fort poliserna fick en ledig stund över så var de genast snabba med att pilla på sina smartphones.

Efter ett tag fick IGchefen fler och fler "followers" och i skrivande stund följer 3 702 personer honom. Men trots succén på twitter får det inte gå ut över arbetet. Peter Ågren brukar därför twittra på pendeltåget på väg till jobbet.

– Jag kan twittra hur mycket som helst på arbetstid. Jag skulle tippa på att jag lägger ner en halvtimme per dag.

Vad säger kollegorna om att du blivit så populär?

– De tycker att det är positivt att deras vardag belyses och att det inte bara är när det skrivs om bankrån eller ny statistisk om att vi inte lever upp till förväntningarna.

Ångrar du något du har skrivit?

– Ja det är klart att man gör. Jag kan tycka att det är jättetråkigt och det sänker mig kanske litegranna när man får tweets tillbaka som säger att jag har en dålig människosyn. I min värld är det enstaka människor som inte gillar något jag gör.

Men ibland får IGchefen även kritik uppifrån.

– Jag vet att min arbetsgivare tycker att jag inte ska vara så personlig. Men bakom varje tjänsteman finns det en person, säger Peter Ågren till Nyheter24.

För följa IGchefens uppdateringar klicka här och tryck på "follow".

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Uppgifter: Israel ska ha träffat mål i Iran

Nu börjar världshistoriens största val

En tiondel av mänskligheten kan delta när världens största val nu inleds. Men frågan är vilka möjligheter indierna har vid urnorna. Det ses som givet att premiärminister Narendra Modi behåller makten. Människor är benägna att rösta bort demokrati om de får säkerhet i utbyte. Och det är så de uppfattar honom, säger Indienexperten Sten Widmalm.

Bank nekade gravid provanställning

En kvinna som sökte anställning i kundtjänsten till en bank nekades provanställning på grund av graviditet.

Två gripna efter skottlossning

En man och en kvinna i 40-årsåldern greps under natten till fredagen efter en skottlossning mot en port i centrala Sundsvall. Enligt polisen är det enstaka händelse utan koppling till gängkonflikter.

Över hundra döda i stora översvämningar

Flera dagars kraftiga översvämningar i Pakistan och Afghanistan har krävt minst 130 liv.

Mamma i Afrika har 130 gånger större risk att dö

1 timme sedan
Afrikanska kvinnor har 130 gånger större risk att dö av komplikationer i samband med graviditet och förlossning än en kvinna i Europa eller Nordamerika, visar en ny FN-rapport. Och framstegen gällande mödradödligheten världen över har stannat av.