Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Citatet - orden vi inte glömmer

Carl Bildt och Birgit Friggebo i Rinkeby 1992.
1 av 3

Carl Bildt och Birgit Friggebo i Rinkeby 1992.

Tobias Röstlund / Scanpix

"Drottningen av urringningar".
2 av 3

"Drottningen av urringningar".

Anders Holmström/SCANPIX

Lasermannen John Ausonius på väg till Svea hovrätt.
3 av 3

Lasermannen John Ausonius på väg till Svea hovrätt.

Yvonne Åsell / SvD / SCANPIX

Nyheter | 09/07/2011 11:26

Nyheter24 väljer ett citat som berättar om svunna tider, men som kanske kan säga något om samtiden.

Det finns meningar som sägs en gång och aldrig upprepas igen. Och så finns det de ord som blir klassiska, som lever kvar långt efter att de yttrats. Även om de inte var så väl valda.

I dag tar Nyheter24 er tillbaka till en omvälvande tid i Sveriges politiska historia. Året är 1992, platsen är Rinkeby och medverkande är en upprörd lokalbefolkning samt statsministern och kulturministern (som då hade ansvar även för invandrarfrågor).

Den så kallade Lasermannen hade härjat under hösten -91 och i januari -92 samtidigt som främlingsfientliga Ny Demokrati kommit in i riksdagen. Rinkebys invånare var upprörda över rasismen i samhället och fick inga vettiga svar av statsminister Carl Bildt (m).

Det är då kulturminister Birgit Friggebo (fp) droppar vad hon tror är lösningen på problemet.

"Hallå! Nu tycker jag att vi gemensamt i denna sal sjunger...'We shall overcome'".

Ett förvånat "Va?!" hörs från en av mötesdeltagarna följt av total tystnad.

Friggebo tyckte stämningen blivit så hätsk mot Bildt att det var läge att plocka fram det tunga artilleriet - en gammal gospelsång som varit viktig som protestsång i USA.

Vad hon kanske glömde var att hela salen var fylld till bredden av människor som var rädda för att den beryktade röda pricken från Lasermannens gevär en dag skulle riktas mot dem. Då kanske man vill ha lite mer konkreta besked än en stunds skönsång.

Vad som hände sen med Friggebo? Hon kallades "drottningen av urringningar" efter Nobelfesten 1992 och dessutom blev hon senare polisanmäld för hets mot folkgrupp (efter ett tveksamt uttalande om att kosovoalbaner är mer benägna att snatta). Birgit Friggebo lämnade sin post när den borgerliga regeringen förlorade valet 1994.