- De anhöriga har samtidigt inte bett om en ursäkt, utan vill nog hellre att det ska komma en förändring så att det inte upprepas, säger Mia Brodin till Nyheter24.
- De anhöriga har samtidigt inte bett om en ursäkt, utan vill nog hellre att det ska komma en förändring så att det inte upprepas, säger Mia Brodin till Nyheter24. - Foto: LARS PEHRSON / SvD / SCANPIX

Tvångsvårdades inte trots flera larm - begick självmord

- Det som inträffat är oerhört beklagligt och tragiskt, säger chefen för individ- och familjeomsorgen hos Sundsvalls kommun.


SUNDSVALL. En missbrukare nekades tvångsvård upprepande gånger innan han valde att ta sitt liv förra sommaren. Det framkommer i en ny undersökning utförd av Socialstyrelsen.

Både läkare och privatpersoner hade vid flera tillfällen ansträngt sig för att få missbrukaren inlagd. Trots det, lämnades mannen åt sitt öde.

- Jag vill inte kommentera några enskilda fall, men Socialstyrelsen gjorde en gemensam granskning av både landsting och kommun och för att förhindra detta i framtiden ska vi tydliggöra vår samverkan och även socialtjänstens rutiner vid anmälningar, säger Mia Brodin, chef för individ- och familjeomsorgen hos Sundsvalls kommun, till Nyheter24.

Nekades tre gånger

Det första larmet om tvångsvård gjordes i början av sommaren 2010 av en privatperson. Till slut gav man dock upp efter att man försökt komma i kontakt med patienten utan framgång i nästan en hel månad.

När man väl fick kontakt med patienten ville denne inte veta av någon frivillig vård. En bedömning gjordes även på att man inte skulle utföra någon utredning om tvångsvård, rapporterar Dagbladet.

Nästa anmälan inkom redan en vecka senare. Återigen bedömdes missbrukaren vara i "gott skick" eftersom man nyligen varit i kontakt med honom. Ingen undersökning inleddes denna gång heller.

Den tredje och sista anmälningen kom mot slutet av sommaren. Även denna gång gjordes bedömningen att mannen inte behövde tvångsvård. Två dagar senare hittades han död i sin lägenhet.

Vad krävs egentligen för att en person ska anses berättigad för tvångsvård?

- Lagen säger att det ska vara fråga om ett stadigvarande missbruk som har förekommit under en längre tid. Personen ska motsäga sig frivilliga åtgärder och vara en risk för sig själv eller för andra, fortsätter Brodin

- Därför måste också läkare undersöka dessa enskilda personer varpå socialtjänsten får fatta beslut om att ansöka om LVM, som i sin tur domstolen får besluta om.

Kritiseras av Socialstyrelsen

Nu kritiseras Sundsvalls kommun för deras hantering av fallet.

Mia Brodin beklagar sig över vad som har inträffat, men menar att det ända som kan göras nu är att ta till sig av kritiken och lära sig av det förflutna.

Har eller kommer kommunen att be om ursäkt till de anhöriga?

- Jag har faktiskt inte fått någon sån framställning. Det som inträffat är oerhört beklagligt och tragiskt givetvis. De anhöriga har samtidigt inte bett om en ursäkt, utan vill nog hellre att det ska komma en förändring så att det inte upprepas, avslutar Brodin för Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!