1 av 4
- Foto: Erlend Aas/Scanpix
2 av 4
- Foto: Anders Wiklund/Scanpix
3 av 4
- Foto: Jurek Holzer/Scanpix
4 av 4
- Foto: Foto: Youtube

"Tänk på att det är Vita Husets gräsmatta"

CITATET. Nyheter24 väljer ett citat som berättar om svunna tider, men som kanske kan säga något om samtiden.


CITATET

Varje vecka lyfter Nyheter24 fram ett klassiskt, roligt, dramatiskt eller idiotiskt citat ur historien. Det kan vara från förra veckan eller från förrförra årtusendet. Men det är alltid ord som fastnat hos oss antingen på grund av orden i sig eller sammanhanget de uttalades i.

Göran Persson gjorde sig känd som en slipad, bufflig och folkkär politiker som inte drog sig för att utöva härskartekniker på sina motståndare. Vi minns alla hur han vände ryggen åt Maud Olofsson eller när han hånlog och skakade på huvudet åt Carl Bildt för att sedan med manisk blick totalt strimla sönder Bildt med ett av sin statsministertids allra mest slagfärdiga motargument.

I dag vill Nyheter24 lyfta fram ett av hans allra bästa citat som också är relativt bortglömt.
Klippet nedan är bara 35 sekunder långt men det visar vem Göran Persson är ända in i själen och det förklarar också varför han blev en av vår tids mest omtyckta politiker.

Det är inte så mycket VAD han säger, som HUR han säger det och med vilket minspel.
I klippet står han i den gassande solen på Vita husets framsida omringad av journalister när Persson-show sätter igång. Först ifrågasätter han att han får solen i ansiktet under intervjun och uppmanar reportern att göra intervjun på gräsmattan under ett träd. Därefter (25 sek in i klippet) beordrar en gravallvarlig Persson de andra journalisterna att avlägsna sig från gräsmattan:

– Och så går ni andra nerför gräsmattan, här nu va, tänk på att det är Vita husets gräsmatta.

Sekunden efter citatet skapas magi när Persson, 5 år, brister ut i ett sådant nöjt flin att man inte kan undvika att dra på smilbanden.

Här kan ni se klippet:

/
/
/
/
/
USA
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!