Onsdag 22 Sep
Stockholm

Privata chattmeddelanden till Helsingborgs stad blev offentliga för alla

Helsingborgs stad uppgav att chatten var privat när alla ändå kunde ta del av den.
1 av 2
Helsingborgs stad uppgav att chatten var privat när alla ändå kunde ta del av den. Foto: Christine Olsson / SCANPIX
hbgstad gick ut med detta meddlande på twitter.
2 av 2
hbgstad gick ut med detta meddlande på twitter. Foto: Faksimil Twitter

– Vi har kanske varit lite naiva, säger Birgitta Darrell, kommunikationsdirektör på Helsingborgs stad.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Stadens rättelse

Alla chattmeddelanden som skickas och tas emot inom ramen för Helsingborgs stads verksamhet är att betrakta som allmän handling och sparas. Meddelanden kan komma att lämnas ut till den som begär dem om inte uppgifterna omfattas av sekretess enligt offentlighets- och sekretesslagen (2009:400).

HELSINGBORG. Staden uppmanade i förra veckan att det fanns en möjlighet för invånarna att chatta "privat" med kommunen i stället för att ringa till växeln och be om att få hjälp.

"När du chattar med Helsingborgs stad är samtalet privat och kan inte ses av andra", skrev de på sin hemsida. Något som inte var helt sant.

– Det du skriver in blir en upprättad handling. Vi har förutsatt att människor som söker sig till oss har klart för sig vad offentlighetsprincipen är, säger Birgitta Darrell, kommunikationsdirektör på Helsingborgs stad, till Nyheter24.

Den privata chatten kan nämligen vem som helst ta del av enligt offentlighetsprincipen. Alla handlingar som kommer in till eller skickas från myndigheter är i princip allmänna och offentliga, vilket betyder att vem som helst har rätt att ta del av dem. Helsingborgs Dagblad var först att begära ut den enligt staden "privata" konversationen. Och utan några som helst problem fick de ta del av hemliga chatten.

– Vi har kanske var lite naiva där och trott att folk har koll. Nu har vi rättat till det och uppdaterat texten på hemsidan, säger Birgitta Darrel.

Hade ni dålig koll på vad som gäller?

– Nej, inte ett dugg, säger Birgitta Darrel, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela