Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
4684
reaktioner idag

SD:s presschef: "Vår politik har ingen koppling till Norgebomberna"

Sverigedemokraterna är splittrade till alla förhastade kommentarer.– Jag skulle själv aldrig sagt så, säger Åkessons pressekreterare.

Jimmie Åkesson tillrättavisade en av sina partikamrater under fredagseftermiddagen.

"Det är med förskräckelse och sorg som vi följt rapporteringen från vad som drabbat vårt grannland." skriver Jimmie Åkesson i ett pressmeddelande.

STOCKHOLM. Efter det horribla terrorattentatet utanför det norska regeringskvarteret i centrala Oslo twittrade Sverigedemokraternas riksdagsledamot Kent Ekeroth ut följande meddelande:

"Någon som vågar sig på en gissning vem som ligger bakom bomberna i Norge? #svpol"

Kort därefter svarade partiets ordförande Jimmie Åkesson sin partikamrats mindre genomtänkta meddelande.

"Våra tankar går till vårt broderfolk i väst. Låt oss inte spekulera i eventuella gärningsmän förrän vi har alla fakta #oslobomb #fb"

Dagen efter terrordådet i Norge är sd:s presschef Martin Kinnunen fåordig kring det som utspelat sig.

– Vi kan inte värdera alla våra medlemmars citat, säger han till Nyheter24 och fortsätter:

– Vår politik har ingen koppling till det som skett i Norge.

Vad har sverigedemokraterna för åsikt om Ekeroths uttalande?

– Som sagt kan vi inte värdera exakt alla våra medlemmars uttalanden.

Var befinner sig Ekeroth nu?

– Han är på resande fot i Asien och kan ej nås för tillfället.

Den norska polisen har nu bekräftat att minst 91 personer har omkommit i de tragiska terrordåden i Oslo och på ön Utøya.

– Jag är av den personliga åsikten att jag inte skulle ha sagt samma sak själv, säger Jimmie Åkessons pressekreterare Linus Bylund till Nyheter24.

Han fortsätter:

– Däremot kan jag inte förbjuda människor från att göra vad de vill, men som sagt, jag själv skulle inte ha kommenterat så som han gjorde.

Linus Bylund hamnade själv i en twitterstorm efter en egen tweet:

"Nästa jävel som ojar sig över hur synd det är om alla snälla muslimer när det ligger blödande norrmän på gatan kommer avföljas! #svpol", skrev Åkessons pressekreterare.

– Det var mängder med människor som ville förvränga vad jag skrev, jag syftade inte till att spekulera om skuld med det inlägget, försvarar sig Bylund för Nyheter24.

Pressmeddelandet

I ett pressmeddelande som skickades ut under lördagsmorgonen skriver Jimmie Åkesson följande:

"Det är med förskräckelse och sorg som vi följt rapporteringen från vad som drabbat vårt grannland. Våra tankar finns nu hos offren, anhöriga och hos hela det norska folket", skriver partiledaren och fortsätter:

"Det återstår mycket utredningsarbete innan vi får en klar bild av vad som har hänt, men vi kan redan nu konstatera att detta är ett angrepp på hela det demokratiska samhället. I sådana här stunder är det av stor vikt att vi är konsekventa med att vi aldrig kommer acceptera att våld och terror får fotfäste i vårt demokratiska och öppna samhälle."

Linus Bylund bekräftar att ingen tidning kommer att få kontakt med Jimmie Åkesson, utan pressekreteraren hänvisar till pressmeddelandet.

Mer:

Terroristens högerextrema åsikter skakar Norge