Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!
1331
reaktioner idag

15-åring hade sex med flickvän - fälls för sexuellt utnyttjande

Friades av tingsrätten - men döms nu till ungdomstjänst. Nekar själv till brott.

En 15-årig pojke från Helsingborg dömdes i dag av hovrätten till ungdomstjänst. Orsaken är att han haft sex med sin 13-åriga flickvän, någonting som rätten menar är sexuellt utnyttjande av barn.

Tidigare i år friade tingsrätten 15-åringen och hänvisade till en lagparagraf som friar en person från ansvar så länge sexet inte varit ett övergrepp.

I och med att åldersskillnaden mellan de två inte är mer än ett år och åtta månader och att de haft en nära och bra relation med varandra ansåg man det skäl nog att fria den misstänkte, skriver Helsingborgs Dagblad.

Hovrätten menar i stället att åldersskillnaden är tillräckligt stor för att han ska hållas ansvarig. Enligt hovrätten är man inte i stånd att ta ställning till mer avancerade sexuella handlingar om man är yngre än 15 år. Samtidigt menar hovrätten att det inte finns några bevis för att sexet inte ska ha varit ett övergrepp.

Nyheter24 har sökt åklagare Magnus Larsson för en kommentar.

Mer:

Nätpedofil får fängelse