Jimmie Åkesson tog avstånd från Erik Hellsborn och hans blogginlägg.
Jimmie Åkesson tog avstånd från Erik Hellsborn och hans blogginlägg. - Foto: Tomas Oneborg/SvD/Scanpix

Sd-politikern slutar blogga efter Breivik-uttalandet

Sverigedemokraten Erik Hellsborn tar bloggpaus efter att partiledningen tagit avstånd från hans uttalande som nu också ska utredas.


VARBERG. Stormen kring sverigedemokraten Erik Hellsborn har tagit en ny vändning. På grund av hans position som nämndeman i en av landets migrationsdomstolar ska hans uttalande på bloggen utredas. Det var efter terrorattackerna i Norge som Hellsborn skrev på sin blogg att massinvandring och "islamisering" var orsaken till Anders Behring Breivik agerande.

Hellsborns uttalande fick stor uppmärksamhet och partiledningen blev tvungna att gå ut och markera att de tog starkt avstånd från hans åsikter. När Nyheter24 ringer upp Erik Hellsborn vägrar han ge några svara på några fler frågor i ärendet.

– Jag har inga kommentarer till det, säger Erik Hellsborn, till Nyheter24 innan han klickar bort samtalet.

Maragreta Åberg är lagman i förvaltningsrätten i Göteborg och det är hon som ska ta ställning till om Sd-politikern har brutit mot lag när han utövat sina uppdrag.

- Jag har ännu inte vidtagit någon åtgärd med anledning av detta. Vad jag har att ta ställning till är dels om han när han utövat sitt uppdrag som nämndeman brutit mot lagen, dels om hans uttalanden skadar domstolens anseende i någon högre grad, säger Maragreta Åberg till Dagen.

Erik Hellsborn tog efter publiceringen bort inlägget och har nu även bestämt sig för att ta en bloggpaus på obestämd tid. I hans sista inlägg skriver han att bloggen har blivit en belastning för partiet men att han fortfarande inte anser att han har gjort fel.

Men det här är inte första gången Erik Hellsborn är i blåsväder. Tidigare har han tipsat på om boken "Vedergällning". Den handlar om hur en nazist dödar judar, invandrare och politiker. Sd-politikern väljer att beskriva boken som "bra underhållning" och la upp den som favoritbok. I boken avrättas bland annat statsministern "Göran Påhlsson" och invandrare som kallas "stilettnegrer".

– Jag tror inte att vanliga människor som inte är intresserade av politik skulle ha något utbyte av den. Det är ju framför allt människor med vissa politiska uppfattningar som kan finna något värde i den, sa Hellsborn då till Expo.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!