Fredrik Reinfelds son fick ingen information om terrordåden i Norge.
Fredrik Reinfelds son fick ingen information om terrordåden i Norge. - Foto: FREDRIK PERSSON / SCANPIX

Reinfeldts familj informerades inte om terrordåden

Gustaf Reinfeldt fick ingen information om terrorattackerna i Norge. Han sattes inte heller i säkerhet.– Vi bedömer hotbilden och sätter in lämpliga skyddsåtgärder, säger Sara Kvarnström, pressekreterare, Säkerhetspolisen.


Detta har hänt

På fredagseftermiddagen den 22 juli 2011 skakades Norge av ett fasansfullt terrordåd. Först genom en bomb som smällde av i regeringskvarteret där statsminister Jens Stoltenberg har sitt kontor. Timmar senare genom en bestialisk dödsskjutning på Utöya unga socialdemokrater höll sommarläger. 77 människor mördades.

STOCKHOLM. Statsminister Fredrik Reinfeldts son – Gustaf Reinfeldt –  var på Liseberg i Göteborg när Anders Behring Breivik dödade 76 personer i Oslo och på Utøya.

Informationen om att Norge utsatts för ett terrordåd gick dock inte fram till statsministerns son. Det var inte förrän flera timmar senare som Gustaf Reinfeldt twittrade om hur han fick reda på nyheten.

"Mobilen började nyss fungera och jag möttes av nyheten om det som hänt i Norge. Det är direkt så att man känner sorg. Hemskt. Man mår dåligt", skriver han på sin twitter.

När Nyheter24 frågade Gustaf Reinfeldt på twitter varför han fick reda på nyheten så sent svarade han på sin twitter:"Jag har varit på Liseberg och min mobil gick sönder. Mediauppdateringen på Liseberg var inte den bästa."

Frågan är vilka rutiner som finns för att informera och sätta statsministerns familj i säkerhet när något allvarligt inträffar.

Sedan den första oktober 2010 har SÄPO höjt hotbilden mot Sverige till nivå tre av fem, alltså förhöjt hot. Och sedan Säkerhetspolisen införde den nya skalan 2009 har hotbilden aldrig varit så hög. Men trots det fick Gustaf Reinfeldt inte informationen om att Norges regeringen utsatts för ett terrordåd där Breiviks motiv var att utplåna kommande generation.

I Norge fick polisen kritik eftersom de inte hade förstärkt skyddet kring Kronprins Haakon en halvtimme efter bomben exploderat i Oslo. Enligt den norska tidningen Dagens Næringsliv kunde en lokaltidningsreporter gå fram till prinsen utan att någon vakt eller polis stoppade honom.

- Jag tog inte nyheten på största allvar. Och jag vågade inte säga något till kronprinsen. Jag tänkte att han skulle veta det om det var något allvarligt, men han verkade oberörd, säger journalisten Tor Sindre Tjomlid, som hade hört nyheten på radio.

Journalisten passade även på att ta en bild på prins Haakon med sin digitalkamera. Enligt kameran ska bilden vara tagen 15:53. Bilbomben i Oslo exploderade 15:25 alltså 28 minuter tidigare. Det var först efter intervjun som vakten kom fram till journalisten och frågade vem han var. Efteråt har den norska polisen valt att inte kommentera ärendet närmare.

Och precis som sina kollegor i Norge vill SÄPO inte uttala sig om Gustaf Reinfeldt.

– Vi lämnar aldrig detaljer kring enskilda ärenden, säger Sara Kvarnström, pressekreterare, SÄPO, till Nyheter24.

Finns det en plan för svenska företrädares närstående vid en terrorattack?

– För vissa händelser finns det färdiga planer. Men framförallt pågår det ett löpande arbete där vi sätter in lämpliga skyddsåtgärder utifrån hot och riskbedömningar, säger Sara Kvarnström, pressekreterare.

/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

Huawei får ta del av hemlig information

Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.

Polisen i Östersund rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"E14, Lockne. En bil har kört av vägen och hamnat på ett tågspår.", skriver polisen på sin hemsida.