Folkpartiet: "Öppen fråga om jobbskatteavdraget blir av"

- 11/08/2011, 14:00 -

ANDERS WIKLUND / SCANPIX

Samtliga allianspartier överväger nu att skjuta upp det femte jobbskatteavdraget.

På torsdagen gick Kristdemokraternas partiledare Göran Hägglund ut och sa att han är beredd att skjuta på det femte jobbskatteavdraget.

- Vi ska vara beredda att skjuta på allting som gör att Sverige inte står starkt i en svår ekonomisk situation. Varje önskemål måste prövas ordentligt och det gäller även ett nytt jobbskatteavdrag, sa Hägglund enligt Sveriges Radios Ekot.

En uppfattning som också centerledaren Maud Olofsson tidigare i augusti vädrat.

Nu meddelar finansminister Anders Borg (m) att prognoserna för 2012 skrivs ner. Han pratar om en ”väsentligt lägre tillväxt” än han tidigare trott. Och Markus Sjöqvist, pressekreterare för Anders Borg, poängterar att stabila finanser alltid är överordnat det femte jobbskatteavdraget och andra reformer.

- Regeringen har varit  tydlig sedan valrörelsen med att i första hand ska vi trygga offentliga finanser, därefter blir det välfärdssatsningar och sen får man se vad man kan göra, säger han till Nyheter24.

Han säger att budgetarbetet inte på andra sätt kommer att redovisas förrän det närmar sig den 20 september.

Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton medger att budgetprocessen försvåras av att man nu skriver ner tillväxtprognoserna.

- Det komplicerar situationen finanspolitiskt. Nu måste man diskutera om man vill stimulera ekonomin och vi kommer inte fram till någon kassaskåpssäkert i dag, säger Hamilton och fortsätter:

- I valet mellan reformambitionerna får man ta in hur den ena eller den andra reformen påverkar tillväxten. Jobbskatteavdrag kan vara en stimulerande åtgärd men i en riktigt svår situation kan det också vara bättre att avstå. Det finns bra argument för båda ståndpunkterna.

Kan det bli en stridsfråga inom alliansen??

- Alliansen har att förhålla sig till verkligheten och den förändras ganska snabbt och vi kommer nog komma överens. Om man skjuter upp en reform ett år är det ingen stor sak. Frågan är om det behövs stimulerande åtgärder och det vet inte jag i dag och det vet inte Anders Borg heller, säger Carl B Hamilton tilll Nyheter24.

Kan man säga att det är en helt öppen fråga om jobbskatteavdraget kan genomföras just nu med hänsyn till hur den ekonomiska situationen ser ut?

- Ja, det kan man säga.