- Foto: PONTUS LUNDAHL / SCANPIX

Analys: "Borg och Reinfeldts kärlek till krisen"

Eric Rosén: "Ingen älskar att vara pappan med plånboken som säger ”nej, vi har inte råd” som Anders Borg."


Varken Anders Borg, Fredrik Reinfeldt eller någon annan lär ha välkomnat det börskaos och den skuldkris som nu tränger sig på helt objuden ända in i alliansens så kallade reformambitioner.

Men vi ska inte vara så naiva att vi inte tror att moderaterna väljer slopade skattesänkningar av betydligt fler skäl än att det är det ”enda rätta”.

Det går att argumentera väl för både jobbskatteavdragets stimulerande effekter och för att skjuta på det, konstaterade Folkpartiets ekonomisk-politiske talesperson Carl B Hamilton när jag pratade med honom för mindre än en vecka sedan.

Vi ska ha klart för oss att Borg varje gång hade valt att argumentera för jobbskatteavdraget om det fanns rimliga möjligheter att få igenom det i riksdagen.

Läget i riksdagen är dock sådant att det är i princip omöjligt. En majoritet saknas och trots varningar om regeringskris och Reinfeldts uppmaning till oppositionen att undvika ”politiskt kaos” har jobbskatteavdraget inte gått att sälja in. Regeringen har hårdnackat stått upp för avdraget, som om det var direkt nödvändigt oavsett världsekonomin, tills nu.

Samtidigt passar rollen honom bra.

Ingen älskar att vara pappan med plånboken som säger ”nej, vi har inte råd” som Anders Borg. Självklart vill han inte ha en kris men han vet att omfamna dess retorik och sin roll när den kommer.

Dessutom finns det som det ser ut nu, med det politiska samtal och de problemformuleringar vi förhåller oss till nu, inget som bättre borgar för en alliansvalseger 2014 än krishanteringspolitik och de diskussioner som hör krishantering till. Detta har de gjort till sin triumfgren, med god hjälp från tidigaresocialdemokratisk a regeringar (det var då man byggde de fundament som gör att vi inte heller nu faller igenom).

Att vilja satsa, att vilja bygga, att värna grupper som är sjuka eller arbetslösa, att prata om solidaritet (med eller utan paraply- och pingvinmetaforer) som något som ska få kosta, allt detta blir till ömma angreppspunkter snarare än progressiva förbättringslöften i en valrörelse som helt präglas av kris- och saneringsdiskussioner.

Dessutom har Anders Borg gjort bedömningen – till synes av en slump – att just valåret 2014 är året då det femte jobbskatteavdraget, den förändrade brytpunkten för inkomstskatten och den sänkta pensionärsskatten kan bli aktuellt igen.

Nej, Anders Borg och Fredrik Reinfeldt önskade sig ingen kris. Men de är inte dummare än att de inser att det är ett gyllene tillfälle för dem att säkra fortsatt maktinnehav.

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!