Här inne odlas marijuanan som företaget använder.
1 av 3
Här inne odlas marijuanan som företaget använder. - Foto: GWPharma
Du riskerar inte att bli hög om du sprayar en gång under tungan menar läkarna.
2 av 3
Du riskerar inte att bli hög om du sprayar en gång under tungan menar läkarna. - Foto: GWPharma
I labratoriet förfinas växten.
3 av 3
I labratoriet förfinas växten. - Foto: GWPharma

Cannabissprayen snart här - "Lättare bli hög på stan"

– Jag har själv aldrig använt cannabis, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Redan godkänt i Europa

Läkemedelsverket var nära att godkänna sprayen som så sent som i juli får användas i Danmark. Även Storbritannien, Tyskland och Spanien behandlar sina patienter med cannabissprayen.

Läkemedlet används för att hjälpa MS-sjuka som ger skador på hjärna och ryggmärg. Patienter med sjukdomen multipel skleros (MS) får ofta problem med stelhet och kramper i musklerna.

Sprayen används under tungan och enligt flera studier har medicinsk marijuana bra effekt.

UPPSALA. Läkemedelsverket uppger att de är väldigt nära att godkänna en ny form av medicinsk marijuana. På grund av den låga koncentrationen är det ingen risk att den kan missbrukas eller att man blir rusig och hög av den.

Och det är fortfarande oklart hur mycket en flaska cannabismunspary kommer att kosta, men om man kollar på Storbritannien får man en vägledning.

– En flaska i England med 50 sprayningar ligger på drygt en tusenlappen. Om det kommer ingå i läkemedelsförsäkringen så blir det såklart billigare. Men jag har varit ute på nätet och tittat och uppenbarligen är det lättare att gå ut på stan och få ut cannabis än att fejka en diagnos för en läkare, säger Hans Sjögren, överläkare och klinisk utredare på Läkemedelsverket, till Nyheter24.

Det nya läkemedlet ska hjälpa MS-sjuka patienter med skador på hjärna och ryggmärg. Patienter med sjukdomen multipel skleros (MS) får ofta problem med stelhet och kramper i musklerna. På grund av sitt innehåll har läkemedlet dock väckt bredare nyfikenhet.

– Det har blivit lite halabalo nu på morgonen. Preparatet är inte formellt godkänt, vi väntar på att företaget som har tagit fram läkemedlet ska visa en uppföljningsstudie, säger Hans Sjögren.

Hans Sjögren säger att han hört rykten om att preparatet kan komma att finnas på marknaden i början på 2012. Och precis som med morfin och andra narkotikaklassade läkemedel finns det alltid en risk att läkare skriver ut recept på fel grunder.

– Ja, det finns ju läkare redan nu som skriver ut saker och ting på helt fel förutsättningar. Det här kommer säkert någon gång att skrivas ut på fel sätt, säger Hans Sjögren och fortsätter:

– Det är ingen risk att man får en kick av det här och det är inget hokus pokus med läkemedlet. Jag har ju själv inte använt cannabis så jag vet inte hur man blir men det enda man kan räkna med att man blir illamående och lite yr av sprayen, säger Hans Sjögren.

/
/
/
/
/
stats