Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Rustar för krig: "God forgives, Bandidos don't"

- 19/08/2011, 08:37 -
Bandidos har fått back up av både Tyskland och Norge. Nu kan Karlstad stå inför ett krig.
1 av 2

Bandidos har fått back up av både Tyskland och Norge. Nu kan Karlstad stå inför ett krig.

MARK BAKER/AP/SCANPIX

Polisen på plats efter tillslaget på Hells Angels i Hertsöga utanför Karlstad i april 2009.
2 av 2

Polisen på plats efter tillslaget på Hells Angels i Hertsöga utanför Karlstad i april 2009.

Lars Hedelin / SCANPIX

Efter misshandeln av Bandidosledaren har MC-gänget tagit hämnd på ärkerivalen Hells Angels.

KARLSTAD. Det finns inga vittnen till misshandeln på den 30-årige Hells Angels-anhängaren som blev attackerad på sin arbetsplats i måndags. Händelsen beskrivs som hämnden på Hells Angels sedan de misshandlat en Bandidosledare i fredags, för en vecka sedan, på strippklubben Maxim.

På Bandidos hemsida står det bland annat: "God forgives, Bandidos don't."

– Man behöver inte vara Einstein för att lista ut det. Nu är det 1-1 kan man säga. Även om det var en anhängare med mycket lägre grad, säger Lars Klarin, som arbetar med grova brott, till Nyheter24.

Lars Klarin på Värmlandspolisen följer gängen från nära håll. Och enligt honom var den 30-årige mannen ett så kallat prospect som inte är fullvärdig medlem av gänget. Efter misshandeln i måndags har det även varit "andra rörelser" kring de kriminella MC-gängen.

Och nu fruktar man att ett fullskaligt krig snart kan komma att bryta ut. Efter misshandeln på Bandidos 33-årige ledare fick mc-gänget snabbt uppbackning av chapters från Tyskland, Danmark och andra delar av Sverige.

Polisen har dock bra koll på gängen. I helgen genomfördes en razzia mot Bandidos där 20 fullvärdiga medlemmar, hangarounds och prospect hade samlats på en adress i centrala Karlstad.

– Det har varit större aktivitet vid Hells Angels lokal också. Det är hangarounds från andra delar av Sverige. Vi har bra koll på dem, mer kan jag inte säga, säger Lars Klarin, till Nyheter24.

Den senaste veckan har antalet anhängare till Bandidos ökat med det dubbla i Karlstad. Och vid Hells Angles klubblokal har ett tiotal personer setts. Det har aldrig någonsin tidigare utbrutit ett krig mellan de kriminella MC-gängen i Karlstad. Men det är inte första gången som de bråkar med varandra.

Kan det bli krig?

– Nja, vi får väl avvakta och se.

Hur gick det med Hells Angels-killen som blev misshandlad?

– Han låg kvar på sjukhuset i går. Han har skador på huvudet och benen. Det är högst troligt att han blev slagen med någon typ av föremål, säger Lars Klarin.

Även Rikskriminalen som arbetar med grova brott har koll på MC-gängen. Deras uppgift är att kartlägga och samla in information.

– Ja, visst har vi koll. Jag vet vem som har slagit vem i huvudet. Men utredningen sköter polisen lokalt. Det är svårt att veta hur de tänker och dagsformen avgör ofta. Ibland lägger de av och ibland kommer till exempel Outlaws och vill vara med, säger Hans Knutsen på aktionsgruppen, Rikskriminalen, till Nyheter24.