Fredag 15 Okt
Stockholm

Veckans inne- och utelista

Sverigedemokraternas före detta kommunfullmäktige, Thomas Karlsen, utesluts från partiet.
1 av 5
Sverigedemokraternas före detta kommunfullmäktige, Thomas Karlsen, utesluts från partiet. Foto: Faksimil: Tv4 Nyheterna
Anna Troberg skulle välja de exotiska namnen Xena eller Indiana.
2 av 5
Anna Troberg skulle välja de exotiska namnen Xena eller Indiana. Foto: Michelle Dunbar
Anna Hazare, till höger i bild, fängslades under två dagar av polisen men släpttes fri då han inte gjort något olagligt.
3 av 5
Anna Hazare, till höger i bild, fängslades under två dagar av polisen men släpttes fri då han inte gjort något olagligt. Foto: Ap
Eman visar stolt upp denna veckas inköp.
4 av 5
Eman visar stolt upp denna veckas inköp. Foto: Faksimil
5 av 5

VECKA 33: Nyheter24 gräver i veckans nyhetsflöde och skiljer det briljanta från det mindre värdefulla.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Inne och ute enligt Nyheter24

Vad har vi pratat om i veckan? Vilka har stuckit ut? Vem har gjort bort sig? Vad var det egentligen som hände?

Varje vecka sammanfattar vi dagarna som passerat i nyhetsvärlden genom att lista fem personer eller företeelser som är inne och två som är hopplöst ute.

Att tala i termer av "inne" respektive "ute" är något som får fler än oss på redaktionen att minnas det förvirrade 90-talet. Men listningsmetoden står sig fortfarande stark i konkurrensen och det finns få bättre sätt att sammanfatta veckan på. Här är de allra viktigaste under vecka 33:

INNE

1. Det kungliga fostret

Kungahusets sajt kraschade, nöjeschefen på Nyheter24, Pascal Engman, fick ögon stora som tefat och Expressens Niklas Svensson twittrade i versaler en hel dag. Hänt Extra återkallade sin planerade tidning från tryckeriet och Fredrik Reinfeldt tog sig till och med tid att kommentera och gratulera. ALLA inklusive Nyheter24 släppte allt annat och la fullt fokus på det barn som ska födas om ett halvår och som kronprinsessan Victoria och prins Daniel producerat tillsammans. Det kungliga fostret toppar självklart innelistan en vecka som denna.

2. Anna Troberg

Vi kan vara helt säkra på att ingen annan partiledare än Piratpartiets partiledare, som bloggar för Nyheter24, skulle ha föreslagit Xena och Indiana som namn på det barn Victoria och Daniel väntar i mars. Namnförslagen är de bästa vi hört hittills och vi önskar att fler partiledare gett lika bra input i frågan eller vågat svara lika fritt i andra frågor.  

3. Anna Hazare

Indien är världens näst folkrikaste land och brukar kallas världens största demokrati. Men demokratin knakar i fogarna och korruptionen är omfattande. Anna Hazare har genom sin hungerstrejk ensam fått med sig ett sånt stöd att regeringen inte längre kommer undan med att låtsas som ingenting. Han jämförs nu med Mahatma Gandhi och ser ut att vara på väg att förändra Indien en hel del, blott genom att säga ifrån.

4. Anderson Cooper

Hit till redaktionen skickar scientologerna ett helt magasin med 95 sidor om vilken hemsk lögnare Cooper är, enligt dem. Dessutom drog han i veckan en fantastisk rad dåliga ordvitsar om Gerard Depardieu och förlorade sig själv i en fnissattack. Att han utöver detta är en fantastisk journalist gör att han får ta plats på innelistan vecka 33.

5. Centerpartiet

Vi har varit så less på alliansens sektliknande sammanhållning där ingen får tycka nåt annat än nån annan och alla partier ändå säger sig vara helt olika varandra. Vi har varit less på hemlighetsmakeriet och tystnaden i Socialdemokraternas partiledarvalsprocess. I Centerpartiet har man nu kandidater som slåss om makten, man har en partistyrelse som lägger förslag som favoritkandidaten är helt emot och man vågar tycka bortom alliansöverenskommelsen. Härligt. Och inne.

UTE

1. Thomas Karlsen

Om man säger så mycket dumma saker och beter sig så illa så att man utesluts ur Sverigedemokraterna har man gått väldigt långt i sina rasistiska uttalanden, SD har högt i tak för den typen av trams. Men Thomas Karlsen blev för mycket också för dem och denna vecka är han inte bara ute ur partiet utan också högst upp på Nyheter24:s utelista.

2. Susanne Eman

Det finns inget fel i att vara fet eller stor eller lite rundlagd. Men att som 32-åriga tvåbarnsmamman göra ett spektakel av sin sjukliga och dödliga fetma, och sikta på att bli världsrekordhållare, är något annat. Det är alltid - vare sig det handlar om droger eller andra destruktiva varianter - beklagligt när personer skadar sig själva. När man som Susanne Eman dessutom gör sina barn till högst delaktiga i det självskadande och livsfarliga beteendet är det mer än bara beklagligt. Det är också jävligt ute.

Kommentera
Kopiera länk
Dela