Mannen som kommenterade terrorn på Utøya får behålla jobbet och slipper undan en varning.
Mannen som kommenterade terrorn på Utøya får behålla jobbet och slipper undan en varning. - Foto: Cornelius Poppe / SCANPIX

Kommunanställd om Utøya: "Fäller ingen tår över att röda har dött"

"Tänk vad många jobb han skapat på grund av det här."


Bloggat om Breivik

Det är inte bara en kommunanställd i Borlänge som har gjort bort sig i samband med terrordåden i Norge. Så här skrev en SD-politiker på sin blogg: "Om det inte funnits någon islamisering eller massinvandring hade det inte funnits något som triggade Behring Breivik att göra som han gjorde."

Den uppmärksammade SD-politikern Erik Hellsborn fick sedan höra från partiledningen att de tog avstånd från uttalandet. Hellsborn slutade kort därefter att blogga med anledning av uppmärksamheten.

Han fick däremot  sitta kvar som nämndeman i migrationsdomstolen i Göteborg.

BORLÄNGE. Det var efter att Anders Behring Breivik genomförde terrordåden på Utøya som den kommunanställde mannen skrev de osmakliga kommentarerna på Facebook.

– Jag fäller ingen tår över att röda människor har dött (...) Tänk vad många jobb han skapat på grund av det här, ska mannen ha skrivit enligt Dalarnas Tidningar.

Mannen, som är anställd av Borlänge kommun, har varit under utredning och fick förra onsdagen träffa representanter från personalenheten.

– Vi går inte vidare och vi har valt att inte ge honom en varning. Det räcker med ett allvarligt samtal, säger Ronny Beyer, personalansvarig, Borlänge kommun, till Nyheter24.

Förstår du att folk har reagerat på det här?

– Ja, det förstår jag men i andra vågskålen ligger yttrandefriheten och den väger starkare. Det hade kanske varit annorlunda om han gjorde det här på arbetstid och inte på fritiden som i det här fallet, säger Ronny Beyer.

Socialdemokraten Jan Bohman är kommunalråd i Borlänge kommun. Han vill inte kommentera personalfrågan men är ändå hård i sin kritik mot mannen som skrev kommentaren.

– Jag vill inte hamna i den diskussionen men att man inte sörjer ett massmord är mycket anmärkningsvärt och smått makabert. Det visar brist på empati, säger kommunalrådet Jan Bohman, till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Telenors svar på kundernas kritik: "Beklagar"

Kina skickar pandor till San Francisco

Kinas "pandadiplomati" fortsätter – nu blir San Francisco en i raden av amerikanska städer som tar emot pandor från landet.

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

2 timmar sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.