Polisen har än så länge inga misstänkta för mordet men flera av Malmös kriminella gäng har befunnit sig på platsen.
1 av 2
Polisen har än så länge inga misstänkta för mordet men flera av Malmös kriminella gäng har befunnit sig på platsen. - Foto: Johan Nilsson / SCANPIX
Spaningsledare Bo Lundqvist bekräftar att 19-åringen har varit medlem i flera etablerade gäng.
2 av 2
Spaningsledare Bo Lundqvist bekräftar att 19-åringen har varit medlem i flera etablerade gäng. - Foto: Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Spaningsledaren: "Det är ett gangstermord"

Den avrättade 19-åringen har varit etablerad inom flera nationella och internationella gäng.


Detta har hänt

Natten till lördag får polisen ett larm om en skottlossning på Möllevångstorget i Malmö. De kriminella gängen Black Cobra och Bandidos är inblandade och en person ska enligt vittnen ha skadats. Denna person ska dock ha haft på sig en skyddsväst och försvunnit från platsen med en bil innan polis hunnit fram.

Dagen efter avrättas en 19-årig man kallblodigt utanför ett gatukök mitt i centrala Malmö. Enligt uppgifter till Nyheter24 var mannen medlem i Black Cobra. Det ska dock ha befunnit sig flera gäng på platsen. Två av de tre männen som var tillsammans med 19-åringen ska ha kopplingar till de kriminella MC-gänget Outlaws.

Polisen har ännu inga misstänkta för brotten.

MALMÖ. När den 19-årige mannen sköts till döds i söndags på Lönngatan såg utredningsläget mörkt ut för polisen. Nu har det gått fyra veckodagar sedan Bo Lundqvist, kommissarie vid länskriminalen, tog över fallet.

– Det här är vad vi kaller ett gangstermord. Vi har bra uppgifter att arbeta med och vi fortsätter att jobba med personkretsen kring honom. Vi har dock inga misstänkta, säger Bo Lundkvist, till Nyheter24.

I vad som tros vara en uppgörelse i den så kallade "undre världen", har polisen nu kommit fram att flera gäng befann sig vid gatuköket där 19-åringen satt och åt. Enligt polisen har den unga mannen under en väldigt kort tidsperiod varit med i "rejäla och etablerade gäng". Enligt uppgifter till Nyheter24 är ett av de gängen Black Cobra.

Men när den 19-årige mannen avrättades hade han sällskap av ytterligare tre personer - även de kända av polisen sedan tidigare. Det är därför svårt för polisen att hålla koll på vilket gäng mannen tillhörde vid det aktuella tillfället.

– De hoppar fram och tillbaka. Det är nästan omöjligt att ha koll på vilket gäng de är med i, säger Bo Lundqvist, till Nyheter24.

Enligt Sydsvenskan ska minst två av de tre männen tillhöra det kriminella MC-gänget Outlaws. Dessa personer ska även ha funnits i närheten av skottdramat på Möllevångstorget  dagen innan där Black Cobra och Bandidos var inblandade. Bo Lundqvist vill dock inte kommentera de uppgifterna.

– Det är möjligt att det är så. De tillhör ett gäng. Ett internationellt förekommande gäng kan jag säga. Det har även dykt upp personer från andra gäng på platsen efter mordet.

Efter att 19-åringen blev mördad?

– Ja, precis. De kommer fram och är nyfikna men självklart kan det vara en slump också, säger Bo Lundqvist.

Men trots det ljusnande läget säger Bo Lundqvist att det statistiskt sett är svårt att klara upp den här typen av mord.

– Gangstermord som vi kallar de, är mord i etablerade kriminella kretsar. De har varit ökande den senaste tiden i framförallt Skåne och Göteborg. Om jag skulle gissa så klaras 20-25 procent av de morden upp jämfört med "relationsmord" där de ligger på kanske 80 procent, säger Bo Lundqvist.

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Samlade in till mördade Mikaels son: Risk för skattesmocka?

Armani svänger – börsnotering möjligt

Inför sin 90-årsdag öppnar den italienska modelegenden och miljardären Giorgio Armani för att det kan bli stora förändringar i modebolaget Armanis ägarstruktur när han avgår. En börsnotering kan inte uteslutas.

Allt om Alexander Isak: Familj, klubbar, lön och mål

Alexander slog igenom med dunder och brak i allsvenska AIK. Sedan dess har han representerat flera europeiska klubbar. Nyheter24 har tagit en närmare titt på vad svenskarna googlar mest om fotbollsstjärnan.

63 000 vårdanställda kan vägra övertid

På torsdag nästa vecka kan 63 000 anställda inom vården gå ut i övertids- och nyanställningsblockad. Vi jobbade tre miljoner övertidstimmar förra året vilket motsvarar ungefär 1 800 extra heltidsanställda. Vi kommer inte täcka upp för det längre, säger Vårdförbundets ordförande Sineva Ribeiro.

Polisen i Norrköping rapporterar om trafikolycka

"Två personbilar i krock i Norrköping.", skriver polisen på sin hemsida.

Radio: Man hotar spränga sig på iranskt konsulat

En man hotar att spränga sig själv i luften vid Irans konsulat i Paris, rapporterar fransk radio.