Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Spaningsledaren: "Det är ett gangstermord"

- 25/08/2011, 14:56 -
Polisen har än så länge inga misstänkta för mordet men flera av Malmös kriminella gäng har befunnit sig på platsen.
1 av 2

Polisen har än så länge inga misstänkta för mordet men flera av Malmös kriminella gäng har befunnit sig på platsen.

Johan Nilsson / SCANPIX

Spaningsledare Bo Lundqvist bekräftar att 19-åringen har varit medlem i flera etablerade gäng.
2 av 2

Spaningsledare Bo Lundqvist bekräftar att 19-åringen har varit medlem i flera etablerade gäng.

Stig-Åke Jönsson / SCANPIX

Den avrättade 19-åringen har varit etablerad inom flera nationella och internationella gäng.

MALMÖ. När den 19-årige mannen sköts till döds i söndags på Lönngatan såg utredningsläget mörkt ut för polisen. Nu har det gått fyra veckodagar sedan Bo Lundqvist, kommissarie vid länskriminalen, tog över fallet.

– Det här är vad vi kaller ett gangstermord. Vi har bra uppgifter att arbeta med och vi fortsätter att jobba med personkretsen kring honom. Vi har dock inga misstänkta, säger Bo Lundkvist, till Nyheter24.

I vad som tros vara en uppgörelse i den så kallade "undre världen", har polisen nu kommit fram att flera gäng befann sig vid gatuköket där 19-åringen satt och åt. Enligt polisen har den unga mannen under en väldigt kort tidsperiod varit med i "rejäla och etablerade gäng". Enligt uppgifter till Nyheter24 är ett av de gängen Black Cobra.

Men när den 19-årige mannen avrättades hade han sällskap av ytterligare tre personer - även de kända av polisen sedan tidigare. Det är därför svårt för polisen att hålla koll på vilket gäng mannen tillhörde vid det aktuella tillfället.

– De hoppar fram och tillbaka. Det är nästan omöjligt att ha koll på vilket gäng de är med i, säger Bo Lundqvist, till Nyheter24.

Enligt Sydsvenskan ska minst två av de tre männen tillhöra det kriminella MC-gänget Outlaws. Dessa personer ska även ha funnits i närheten av skottdramat på Möllevångstorget  dagen innan där Black Cobra och Bandidos var inblandade. Bo Lundqvist vill dock inte kommentera de uppgifterna.

– Det är möjligt att det är så. De tillhör ett gäng. Ett internationellt förekommande gäng kan jag säga. Det har även dykt upp personer från andra gäng på platsen efter mordet.

Efter att 19-åringen blev mördad?

– Ja, precis. De kommer fram och är nyfikna men självklart kan det vara en slump också, säger Bo Lundqvist.

Men trots det ljusnande läget säger Bo Lundqvist att det statistiskt sett är svårt att klara upp den här typen av mord.

– Gangstermord som vi kallar de, är mord i etablerade kriminella kretsar. De har varit ökande den senaste tiden i framförallt Skåne och Göteborg. Om jag skulle gissa så klaras 20-25 procent av de morden upp jämfört med "relationsmord" där de ligger på kanske 80 procent, säger Bo Lundqvist.