Lördag 18 Sep
Stockholm

Gatubarn i Vietnam eller elev i Sverige - snart får han beskedet

Sebastian Stenholm kämpar för Thang.
1 av 2
Sebastian Stenholm kämpar för Thang. Foto: Privat
Thang Nguyen kan få besked om han får stanna nästa vecka.
2 av 2
Thang Nguyen kan få besked om han får stanna nästa vecka. Foto: Lena Svensson

I nästa vecka kan Thang Nguyen få besked om han får stanna.

Kommentera
Kopiera länk
Dela
Läs mer
Uppmärksamhet i medierna

Klass 9D började direkt när beskedet om Thang Nguyen kom, att jobba med alla knep för att få ut historien om utvisningen i olika medier.

Det uppmärksammades lokalt i Hallandsposten och i radion. Däremot ska TV4 Halland ha tackat nej till att göra något, enligt klassföreståndaren Maria Norrman.

Men uppmärksamheten stannade inte där. SVT:s Hallandsnytt har också tagit upp hans historia.

P4 Halland har pratat med Migrationsminstern Tobias Billström. Han ville dock inte uttala sig om det enskilda fallet utan pratade i stället om vad han tyckte generellt.

UNNARYD. Det har inte varit en vanlig sommar för 16-årige Thang Nguyen, som Nyheter24 flera gånger skrivit om.

Han har levt gömd, tvingats att vara ifrån sina föräldrar och vänner samtidigt som han känt sig jagad av Migrationsverket.

– Det har varit stressigt och jobbigt, säger Thang, till Nyheter24.

Det hela började för sju år sedan när 16-årige Thang kom till Sverige och sökte om uppehållstillstånd. I normala fall ska det ta Migrationsverket sex månader att fatta ett beslut. I Thangs fall tog det sju år.

Efter att ha anpassat sig till Sverige och fått toppbetyg i skolan fick han beskedet bara någon vecka innan han skulle sluta nian -  "På måndag ska du utvisas".

Efter chockbeskedet startade en kamp för att Thang skulle få stanna i Sverige. Klasskompisar, lärare, politiker, advokater - ja, nästan hela Unnaryd krävde att Thang skulle få stanna.

Och så kom beskedet den 20 juni: "Migrationsverket öppnar ärendet igen"

–  När jag fick reda på att de ska ta upp fallet igen blev jag jätteglad, jag kände att äntligen kan jag komma hem igen, utan att behöva gömma mig, säger Thang Nguyen till Nyheter24.

Men kontakten med Migrationsverket har varit fortsatt dålig därefter. Från början var det högst oklart varför Thang skulle utvisas och han kände att de inte gett honom en förklaring.

– Jag tycker Migrationsverket är så slöa på att ta ett beslut. Jag vill att det ska gå bra för mig i skolan och att jag får lära mig så mycket om el som möjligt.

Blir ett gatubarn om han utvisas

Skolan är viktig för Thang. Under sommaren fick han beskedet att han får börja på el- och energiprogramet som han har sökt in till. I måndags var första skoldagen och allt kändes lite nervöst, men efter en vecka har han redan skaffat nya kompisar och tycker det är kul att träffa nya människor.

Men Thang kan inte andas ut ännu, för nästa vecka kan han få besked från Migrationsverket. Får han stanna kommer allt bli som vanligt igen - men blir beskedet negativt är Thang rädd för att han ska bli ett gatubarn i Vietnam.

Socialdemokraten Sebastian Stenholm är en av de som har arbetat hårdast för att Thang ska få stanna. Men vid ett negativt besked kommer han inte ge upp.

– Det finns numera möjligheter att överklaga till Migrationsdomstolen då ärendet är öppnat på nytt. Men självfallet förutsätter vi att beskedet blir positivt, allt annat ser vi som omöjligt, säger Sebastian Stenholm, till Nyheter24.

Kommentera
Kopiera länk
Dela