Anders Adali greps efter ett värdetransportrån i Finland 2007. Bilden är tagen i ett annat sammanhang.
1 av 3
Anders Adali greps efter ett värdetransportrån i Finland 2007. Bilden är tagen i ett annat sammanhang. - Foto: Drago Prvulovic / SCANPIX
Anders Adali är värdetransportrånaren som har bytt från att vara yrkeskriminell till författare.
2 av 3
Anders Adali är värdetransportrånaren som har bytt från att vara yrkeskriminell till författare. - Foto: Privat
Anders Adali berättar för Nyheter24 vilka regler han hade.
3 av 3
Anders Adali berättar för Nyheter24 vilka regler han hade. - Foto: Privat

Så blåser du snuten - Värdetransportrånarens hårda regler

Värdetransportrånaren sadlade om och blev författare. Nu berättar han för Nyheter24 hur han gjorde för att hålla sig borta från polisens radar.


Reglerna

För att hålla sig undan och inte bli misstänkt av polisen följde Anders Adali ett antal regler stenhårt. Här är några av dem:

  • Ha alltid ett vanligt arbete
  • Kör inte bil efter klockan tio på kvällen.
  • Umgås inte med kriminella privat
  • Träffa bara andra kriminella på möten
  • Spring inte runt på stan. Gå ut på krogen med vanliga "Svenssons".
  • Klä dig inte som en kriminell.
  • Visa inga tatueringar som kan avslöja något
  • Köp inga flashiga bilar. Kör en Volvo.

STOCKHOLM. Umgås inte med kriminella, kör inte bil efter klockan tio och se till att du har ett vanligt jobb. Det är tre av många regler som den före detta värdetransportrånaren - Anders Adali - levde efter under hans tid som yrkeskriminell.

– Jag vet hur polisen fungerar inne i stan. De springer runt på korgarna och snackar med dem som står i dörren och visar upp bilder och säger: "Det här killarna är kända rånare. När du ser dem, ring oss", säger Anders Adali, till Nyheter24.

2007 anhölls han för ett värdetransport i Åbo Finland vilket han senare fick ett sjuårigt fängelsestraff för. Men i februari i år skickades han hem till Sverige och fick avtjäna sitt straff på en anstalt i Mariefred. Den 14 juli blev han frisläppt men redan under sin tid i fängelset hade han bestämde sig för att byta karriär och bli författare.

Det är i den nya boken Pengar, pengar, pengar – En bok om ett värdetransportrån, som Anders Adali berättar om hur han fram tills han blev greps i Finland lyckades hålla sig undan från polisen.

Den absolut viktigaste delen i att hålla sig borta från "polisens radar" är att se till och jobba. Nio till fem. Varje dag.

– Jag såg mig mer som en "Svensson" än yrkeskriminell. Eller kanske mer som en entreprenör, hur sjukt nu det än låter, säger Anders Adali.

"Inga problem att byta skepnad"

Under åren som gick kom han i kontakt med polisen vid två tillfällen. En gång i 20-årsåldern då han skulle hämta "Tok-Erik" som precis hade "muckat" från fängelset. Men den gången ville polisen bara göra en rutinkontroll av bilen.

Den andra gången han var i kontakt med polisen var han 23 eller 24 år. Då satt han i förhör hos polisen i ungefär fyra timmar misstänkt för stöld innan han släpptes. Men sen blev det tyst. Trots att han fortsatte att begå brott och levde ett liv som kriminell.

– När man är kriminell är det inte alls svårt att byta skepnad mellan att vara Svensson och yrkeskriminell. Det beror på vem man ska träffa. Är det blattarna från förorten är det bara ta på sig mjukisbyxor. Attityden, språket och rörelserna är också viktigt, säger Anders Adali, till Nyheter24.

"Polisen har koll på mig"

Numera är Anders Adali helt hundra på att polisen har koll på honom. Han har bara varit fri i lite drygt en och en halv månad men har redan bestämt sig för att den kriminella världen ligger bakom honom. Han har familjen och två barn att tänka på. Men det är långt ifrån alla som klarar av att hålla sig borta från "polisens radar"

– Att vara lite paranoid är bra. Man har åtta eller nio telefoner som man inte sätter på hemma för då kan de kopplas till en antenn där. Men alla fungerar på olika sätt. Det är inte många som klarar av att hålla sig borta. Mig hade de inte koll på och inte mina kompisar heller. Jag vet folk som håller sig undan. De är duktiga, säger Anders Adali till Nyheter24.

/
/
/
/
/
/
/
Bo
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!