Magnus Jacobson är pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen.
1 av 2
Magnus Jacobson är pressansvarig på Diskrimineringsombudsmannen. - Foto: Jenny Jarnestedt
RFSL:s Förbundsordförande Ulrika Westerlund är inte överraskade att det är just poliser i Malmö som har uttryckt sig kränkande.
2 av 2
RFSL:s Förbundsordförande Ulrika Westerlund är inte överraskade att det är just poliser i Malmö som har uttryckt sig kränkande. - Foto: Peter Knutson

RFSL: Malmöpolisen homofob sedan länge

"Så sent som i fjol så avskilde vi en student som hade synpunkter på invandrare och kvinnor."


Fall för DO?

Diskrimineringsombudsmannens presschef Magnus Jacobsson svarar på om fallet kan bli aktuellt för DO:

"För att DO ska utreda en händelse krävs att den som känner sig utsatt själv gör en anmälan hit. Exakt hur vi skulle bedöma den här situationen kan vi förstås inte uttala oss om innan vi gjort en utredning.

Rent allmänt är det så att arbetsgivaren är skyldig enligt lag att utreda påtalade trakasserier och vidta åtgärder för att de ska upphöra. Om arbetsgivaren inte lever upp till det kravet kan den bli skadeståndsskyldig.

Om det är någon som företräder arbetsgivaren som uttalar sig kränkande om en medarbete kan det räknas som direkt diskriminering, vilket också kan leda till att arbetsgivaren får betala skadestånd (diskrimineringsersättning heter det egentligen)."

MALMÖ. RFSL:s Förbundsordförande Ulrika Westerlund är inte förvånad över att det var en polis i Malmö som uttryckte sig kränkande om en kvinnlig kollega.

Enligt Sydsvenskan ska den manliga polisen ha sagt att "homosexuella är en cancersvulst på samhället", om den kvinnliga kollegan - som till råga på allt är Skånes egen hatbrottsutbildare.

– Just Malmöpolisen har ju tyvärr visat flera gånger att de har stora problem med anställda som uttrycker sig nedlåtande om olika grupper. Förra hösten råkade ju några transpersoner från Turkiet, som var i Malmö på en konferens, ut för ett kränkande bemötande hos polisen när de anmälde ett transfobiskt hatbrott de råkat ut för. Det är anmält till DO, säger Ulrika Westerlund till Nyheter24.

Men det är inte bara Malmö som har problem. Enligt Polishögskolans tillförordnade rektor Ingmar Bergman kan man se attityden hos de blivande poliserna.

– Så sent som i fjol så avskilde vi en student som hade synpunkter på invandrare och kvinnor, säger Ingmar Bergman, till Nyheter24.

Årets polisaspiranter började terminen så sent som i måndags. Och enligt rektorn kommer de att få diskutera och prata om det som har hänt.

– Det bästa man kan göra är att plocka upp det här i seminarieform. Vi kommer garanterat prata om det här, säger Ingmar Bergman, till Nyheter24.

Polismästare kallade invandrare för "apjävel"

Skandalerna kring Malmöpolisen sträcker sig dock längre bak i tiden än så. Under kravallerna i Rosengård den 18 december 2008 kallade en polismästare invandrare för "apjävel".

– Malmöpolisen är i behov av ordentliga insatser för att komma tillrätta med problemet med bristande respekt för alla människors lika värde och rättigheter. Att polisen har den här typen av interna problem är oerhört allvarligt och urholkar förtroendet för dem, säger Ulrika Westerlund.

Hatbrottsutbildaren som fick höra de kränkande orden tog efteråt upp händelsen med sina chefer. Hon kände dock att de inte riktigt tog det hela på allvar. Händelsen polisanmäldes men inte som ett hatbrottsfall vilket är helt fel enligt henne själv.

Åklagaren valde sedan att lägga ner fallet och den manliga polisen är fortfarande i tjänst. Men turerna tar inte slut där och fallet har överklagats till riksenheten för polismål.

/
/
DO
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Senaste nytt

Kina skickar pandor till San Francisco

Åsele: Polisen rapporterar om trafikkontroll

1 timme sedan
"Ett urval av polisens arbete i trafiken under eftermiddagen", skriver polisen på sin hemsida.

Huawei får ta del av hemlig information

1 timme sedan
Regeringen har beslutat att det kinesiska telekombolaget Huawei ska få tillgång till hemlig information om svenska mobiloperatörer, rapporterar Dagens Industri som hänvisar till Telekomnyheterna.

Svensk man häktad – vandaliserade Nidarosdomen

1 timme sedan
En svensk man i 40-årsåldern har begått mer än 15 brott i Trondheim i Norge den senaste tiden. Nu häktas han i fyra veckor, bland annat för grov skadegörelse av domkyrkan Nidarosdomen.

Polisen i Vellinge rapporterar om trafikolycka

1 timme sedan
"Trafikolycka i korsningen Grenvägen och Gränsvägen, Höllviken.", skriver polisen på sin hemsida.

En häktad för deltagande i terrororganisation

1 timme sedan
En person har häktats vid Nacka tingsrätt, misstänkt för deltagande i en terroristorganisation, skriver Säkerhetspolisen i ett pressmeddelande.