Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Migrationsverket backar - Thang får stanna

- 02/09/2011, 17:37 -
Sebastian Stenholm har kämpat för att Thang ska få stanna. Nu har kampen blivit lönsam.
1 av 2

Sebastian Stenholm har kämpat för att Thang ska få stanna. Nu har kampen blivit lönsam.

Privat

16-årige Thang Nguyen får nu stanna i Sverige.
2 av 2

16-årige Thang Nguyen får nu stanna i Sverige.

Lena Svensson

"Framför allt mediarapporteringen som hjälpt", säger mannen som kämpat för Thang Nguyens rätt att stanna i Sverige.

HYLTE. Efter flera månaders kamp med myndigheter och politiker har Migrationsverkets beslut om 16-årige Thang Nguyen äntligen kommit.

Nu ska 16-åringen få stanna i Sverige.

- Man blev ju helt chockad när de ringde upp från Migrationsverket och vi fick beskedet. Sen ringde vi Thang och han blev såklart överlycklig, säger socialdemokraten Sebastian Stenholm som kämpat för Thangs rätt att stanna i landet, till Nyheter24.

"Media har hjälpt"

16-årige Thang kom till Sverige från Vietnam med sin äldre bror. Han har bott med sina adoptivföräldrar och har inga släktingar kvar i hemlandet.

I vanliga fall brukar ett beslut fattas efter sex månader - i 16-åringens fall tog det sju år innan Migrationsverket hade bestämt sig.

Varför ändrar sig Migrationsverket nu?

- Det handlar om ett ensamkommande barn och det finns ingen som kan ta hand om honom i hemlandet. Det har vi sagt från början och det är det som har fått dem att backa eftersom de haft fel, svarar Stenholm och fortsätter:

- Men framför allt har den stora mediarapporteringen hjälpt till.

Oklart om brodern

Thangs äldre bror måste däremot fortfarande lämna Sverige. Detta eftersom att brodern är myndig och anses kunna ta hand om sig själv i hemlandet.

- Han har ju en äldre bror som inte är med i det här beslutet eftersom han är myndig och alltså inte anses vara ensamkommande.

- Men eftersom Thang står brodern nära kan beslutet vara bra för honom också, berättar Stenholm för Nyheter24.